Jerbe de respect reciproc, depuse la statuia bunului simţ

La începutul secolului trecut, bunicul meu a luat calea Americii. A lucrat în Detroit vreo 16 ani, a adunat bani, a revenit în ţară şi a cumpărat mult pământ, pe care i l-au luat comuniştii la CAP. La începutul acestui secol, un strănepot al bunicului a luat calea Americii, începând tot cu Detroit-ul. Deocamdată e student. Sunt doar două motive pentru care, de multe ori, gândul îmi zboară la românii din diaspora. Cum sângele apă nu se face, realizez că simt şi ei nevoia – chiar datoria – de a sărbători Ziua Naţională. O şi fac în mod civilizat, respectând regulile ţării în care trăiesc; fără a-i deranja pe cetăţenii patriei adoptive, fără excese de genul arborării drapelului naţional în faţa Casei Albe sau demersuri ca Ziua Naţională a României să devină sărbătoare oficială locală.

La noi,  CJ Covasna a decis ca 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, să fie sărbătoare oficială locală, în condiţiile în care, pentru 1 Decembrie, autorităţile (mai e cazul să spun că sunt de etnie maghiară?) nu au alocat buget pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, pe motivul – cusut cu aţă extrem de albă – că nu sunt fonduri! Noroc că justiţia română a anulat hotărârea cu pricina şi a readus lucrurile pe făgaşul normal.
Şi când amintesc de normalitate, îmi vine în minte exemplul de la  Dej, un oraş cu 15% cetăţeni români de etnie maghiară. Şi în acest an, ei au pornit sărbătorirea Zilei maghiarilor de pretutindeni din sala mare a Primăriei  şi  nu din sediul unui ONG filomaghiar sau al vreunuia din cele trei partide etnice, câte s-au conturat în cadrul minorităţii maghiare. Purtând steagul  Ungariei, dar şi al României şi al Uniunii Europene, s-au deplasat apoi în curtea unui român. Familia Păltinean a cumpărat o casă pe strada Ţibleşului, cu tot cu statuia din curte care e, de fapt, monumentul ridicat în  1889 în cinstea eroilor maghiari căzuţi la revoluţia din 1848. De trei decenii, familia Păltinean îşi deschide porţile pentru a permite maghiarilor din Dej să-şi cinstească eroii şi să depună jerbe la statuia simbol. Îşi face în aşa fel programul încât să fie acasă de 15 martie. În caz de urgenţă, lasă cheia unui prieten maghiar. Nu o obligă la acest gest nicio lege, nicio hotărâre de CJ. Nici pe maghiarii din Dej nu-i obligă vreo lege să vină şi cu drapelul României. Însă ambele părţi aplică legile nescrise ale bunului simţ,  bunei convieţuiri interetnice şi  respectului reciproc; o atitudine europeană la zi, dar care la Dej funcţionează deja de 30 de ani.

Extinzând curtea şi atitudinea familiei Păltinean la dimensiunea ţării, avem imaginea reală – nedeformată de meschine interese ale unor partide construite pe criteriul etnic –  a relaţiei armonioase dintre români,  maghiari şi alte minorităţi care trăiesc în România. Şi a modului în care sunt respectate drepturile acestora. Căci nu degeaba pretenţioasa Uniune Europeană ne dă drept exemplu de rezolvare a problemei minorităţilor naţionale.

Şi fiindcă aminteam mai sus de reciprocitate, îmi permit să citez comentariul lui Claudiu Hiriza,  postat la ştirea despre sărbătorirea zilei de 15 martie la Dej.
„Nu am nimic cu nimeni şi nu sunt rasist. Dar tare-aş vrea să văd şi de 1 Decembrie,  în Ungaria, românii de acolo sărbătorind Ziua Naţională în unul dintre oraşele ungare –  fie el şi unul mic cum este Dejul. Ca să nu mai vorbim de un partid politic format din români, care să fie la guvernarea Ungariei …”
Dându-i dreptate – şi gândindu-mă la vecinii noştri unguri –  nu-mi rămâne decât să  parafrazez spusele unei meteorice vedete de ştire demimondenă (cel cu „perversa” de pe Târgu Ocna): „ Ori suntem europeni  ori nu mai suntem”…

Ananei Gagniuc

ArticoleRecomandate

3 comentarii la „Jerbe de respect reciproc, depuse la statuia bunului simţ”

  1. Foarte interesant aspectul de la Dej. Si chiar reprezinta normalitatea la noi. Etnicii maghiari sunt vecinii, colegii, prietenii nostri. Au si ei uscaturile lor, dar – din pacate – acestea au ajuns in fruntea partidelor etnice maghiare, care incearca sa tensioneze relatiile dintre maghiari si romani, ca sa nu ramana fara obiectul muncii de partid. De fapt, fara privilegiile pe care le obtin din politica (liderii maghiari isi vad de interesele lor de grup si doar mimeaza preocuparea pentru masa de etnici maghiari). La fel cum a disparut PUNR, normal ar fi sa dispara si UDMR, PCM, PMT. In fond, a fi maghiar nu e o doctrina, iar maghiarii au unde sa se manifeste in partidele de stanga sau de dreapta care exista la noi.

    Răspunde
  2. Chestiunea de la Dej arata cum ar trebui sa se comporte guvernantii romani ai romanilor: ca niste proprietari responsabili si, totodata, toleranti. Toleranti din bun simt, si nu datorita santajului (caci santaj e ceea ce face UDMR la guvernare, profitand de slabiciunea partii romane din coalitia de la putere).Adica, exact ca familia Paltinean din Dej, care da o lectie de romanism, europenism si de demnitate (buna de preluat si pe malul Dambovitei). Europenism denota si comportamentul maghiarilor simpli din Dej (si nu numai). E inca o dovada ca convietuim armonios cu minoritatile si ca liderii UDMR nu au motive sa mearga cu para pe la forurile europene.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale