De ce cu oricine altcineva… nicidecum cu un candidat al PSD!

EDITORIAL – Peter-Vasile CZOMPA

        Așadar, peste doar două zile, ne vom alege președintele, Președintele României, care în următorii cinci ani va fi președintele tuturor românilor, fie că unora le va plăcea, fie că altora nu! Cel/cea care va câștiga finala din 24 noiembrie 2019 va fi inclusiv președintele celor care nu se vor prezenta la vot; și am ținut să punctez acest aspect pentru că, deși nu-mi place absolut deloc-deloc chestiunea cu absenteismul (indiferent de motivele neprezentării), totuși respect și voi respecta inclusiv această opțiune a multor români. Exact la fel cum și eu am pretenția să-mi fie respectate opiniile și, respectiv, opțiunea de a merge la vot. Întotdeauna, indiferent de ce fel de alegeri au loc!
Acum, la subiect, despre finala Iohannis – Dăncilă…

Iată ce scriam cu o săptămână înainte de primul tur, în editorialul publicat pe 3 noiembrie 2019:
(…) Fiindcă, după părerea mea, lupta pentru locul doi se va da între Barna, Dăncilă și probabil Paleologu, probabil, zic. Repet, nu știu, habar n-am, nu am preferințe, nu țin partea nimănui, ci pur și simplu așa (pre)simt eu că va fi în primul tur… iar ca dovadă că sunt absolut sincer și spun lucrurilor pe nume, așa cum v-am spus deja că mi-ar plăcea, subliniez, că mi-ar plăcea o finală Iohannis – Paleologu, ei bine, aproape la fel de mult mi-ar plăcea și o finală Iohannis – Dăncilă! Daaa, și vă și spun de ce: dincolo de posibilul spectacol tragi-comic și sinistru între tururi, din păcate, ar mai fi ceva ce-ar ”merita” din plin electoratul, tot din păcate, adică să vadă toată lumea cine sunt cu adevărat Președintele în funcție și premierul (fost sau poate încă în funcție, astăzi încă nu știm dacă guvernul Orban va fi învestit până pe 24 noiembrie 2019)! Da, exact, și o spun cu ”răutate” gazetărească, o asemenea finală am merita… poate măcar atunci ar înțelege mult mai mulți alegători ce înseamnă cu adevărat, tot din păcate, sintagma stupidă și dureroasă ”să alegi răul cel mai mic”! De fapt, cum mama dracului am putea afla rapid și clar care e răul cel mai mic și care cel mai mare?
Asta am scris atunci, printre altele, în urmă cu 18 zile, și iată că ”dorința” mi s-a împlinit – atât în privința finaliștilor, cât și în privința spectacolului efectiv penibil și ridicol legat de (de)zbaterile celor doi și ale staff-urilor lor de campanie prezidențială. Trist și de-a dreptul penibil, aproape totul, la fel și prestația lamentabilă a mult prea multor jurnaliști – și-aici mă refer în special la cele două inedite conferințe de presă din seara de 19 noiembrie a.c., o ridicolă ”confruntare” la distanță! -, jurnaliști care, unii, au acceptat mult prea ușor o pseudo-conferință moderată de Iohannis după bunul său plac, iar alții, pe de altă parte, s-au întrecut în pune multe întrebări stupide candidatei Dăncilă!
Și dacă vreți doar încă o concluzie personală privind cele două conferințe menționate, iat-o: una peste alta, cel puțin în privința curajului de a ieși în fața reprezentanților media, repet, vorbesc strict despre acea seară, subliniez și repet, mă refer strict la curajul candidaților de a se expune deschis în fața jurnaliștilor, deci doar din acest punct de vedere Iohannis a cam primit o mică-mare palmă, o lecție din partea naivei Viorica Dăncilă! Mai spun o dată, explicit, ca să priceapă și toți susținătorii lui Iohannis, că nu m-am referit la întrebări/răspunsuri, nu, ci strict la modul în care cei doi au decis să trateze media, respectiv opinia publică, atât și nimic mai mult! Punct.

Să continuăm… și iată ce cred eu despre șansele celor doi, plus câteva vorbe în special în calitate de alegător.
În urmă cu cinci ani, înainte de turul doi al prezidențialelor din 2014, am publicat un editorial cu titlul ”De ce oricine altcineva”, chiar înainte de finala Ponta – Iohannis! Și, cu toate că nu am precizat clar cu cine voi vota – nu am făcut niciodată public acest lucru, concret, așa cum nici n-am ”sfătuit” niciodată pe nimeni cum să voteze -, totuși din editorialul meu reieșea că nu voi vota cu Ponta! Și că n-am votat niciodată și nu voi vota cu niciun reprezentant al PSD (fost PDSR-FDSN)! Aspect valabil și acum, recte pe 24 noiembrie 2019. Pentru că Dăncilă nu are ce căuta la Cotroceni, nota bene, nu avea ce căuta nici în funcția de prim-ministru, nici de ministru, nici de secretat de stat, nici de… și nici de… poate cel mult primar în Videle. Cred că am fost clar, punct și chestiunii ăsteia.
Iohannis… încă nu știu dacă îl voi vota, dar voi merge la vot! Cum de încă nu m-am decis dacă-l voi vota? Pentru că poate aș avea destule argumente ca să-l votez, dar, nota bene, și mai multe argumente pentru care nu merită votul meu. Sigur că n-o să m-apuc aici să înșir argumente și contra-argumente, nu e cazul și nici rost n-ar avea, oricum cam toți v-ați hotărât deja ce veți face… însă ceva tot vă mai zic.
Sunt absolut de acord cu cei care spun că niciunul dintre cei doi candidați nu merită deloc să fie Președinte al României! Președintele Iohannis nu m-a convins cu mai nimic în ultimii cinci ani, nici cu tăcerea lui (sic!), nici cu ”liberalismul” lui, nici cu aroganța lui (inclusiv cea de a refuza confruntarea cu oricare dintre contra-candidați!), nici cu glumele lui de doi bani, nici cu slugărnicia lui evidentă față de unii importanți lideri occidentali, nici cu evitarea unora dintre cele mai grave, importante și complexe subiecte economico-financiare ale țării, nici cu acel celebru și mizerabil ”Ghinion”!
Sunt de acord și cu cei care spun că tocmai de-asta nu vor merge la vot… însă eu voi merge, da!
Sunt de acord și cu cei care vor merge la vot, dar își vor anula votul, la urma urmei fiind și asta tot o formă de protest… ei bine, aici mă opresc cu franchețea, pentru că nu pot să vă spun ce voi face în cabina de vot, eu așa consider că e corect, că asta nu se face!
Dar, în final, voi mai adăuga ceva: sunt de acord și cu cei care spun că orice vot pierdut de Iohannis ar putea reprezenta, chiar și indirect, un vot în favoarea PSD! Iată de ce voi merge la vot, iată de ce am pus editorialului meu titlul pe care acum sigur l-ați înțeles corect!
Mergeți la vot!

Peter-Vasile CZOMPA

ArticoleRecomandate

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale