Două proiecte ale CJ Maramureș, prezentate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI 2007-2013

Două proiecte ale CJ Maramureș, prezentate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI 2007-2013

În urma invitației transmise de Secretariatul Tehnic Comun al Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, reprezentații Consiliului Județean Maramureș au participat, în intervalul 20 – 21 martie 2019, la întâlnirea reprezentanților Comitetului Comun de Monitorizare a programului de Cooperare Transfrontalieră Eni 2014-2020 și la conferința de închidere a Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI 2007-2013.
La prima întâlnire, care a avut loc în 20 martie, din partea instituției județene a fost prezentă Oana Chiorean, șef serviciu Promovare Proiecte din cadrul direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte (DDIP), fiind abordate mai multe subiecte. Astfel, a fost dezbătută situația actuală a Programului de Cooperare Transfrontalieră dar și situația la zi a proiectelor pre-cooperare, acordate în cadrul primului și celui de al doilea apel de propuneri de proiecte. Participanții au dezbătut și aprobarea metodologiei indicatorilor pentru Prioritățile 6.1 și 8.1, dar au avut loc discuții și pe conținutul pachetului care privește al treilea apel de propuneri și proiecte și al ghidului pentru solicitanții de finanțare nerambursabilă. În cadrul întâlnirii a fost abordată tema privind documentele de implementare, respectiv revizuirea Programului Operațional Comun, situația actuală a memorandumurilor, aprobarea evaluării actualizate a riscurilor și a registrelor de risc, dar s-a discutat și despre aprobarea Manualului de implementare a proiectului (PIM) și au fost planificate activitățile pentru perioada următoare.
La Conferinţa de închidere a Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI 2007-2013, care a avut loc în 21 martie, a fost prezentă atât Oana Chiorean, şef serviciu Promovare Proiecte din cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, cât și Mihaela Lițe, şef Birou Relaţii Internaţionale din cadrul Serviciului Relaţii Publice şi Claudiu Dobrican, consilier în cadrul Compartimentului promovarea judeţului, Serviciul Relaţii Publice. Cuvântul de deschidere a aparținut guvernatorului regiunii Zakarpathia şi şefului Autorităţii de Management a Programului, după care au urmat prezentări ale foştilor lideri ai autorităţilor centrale, cu privire la demararea şi derularea programului ENPI 2007-2013, dar și prezentări ale foştilor şi actualilor lideri ai autorităţilor publice locale cu privire la demararea şi derularea acestui program. S-au prezentat, totodată, proiectele depuse, proiecte acceptate la finanţare și proiecte finalizate, dar au avut loc și prezentări făcute de beneficiarii proiectelor de succes. La această secţiune, șeful Biroului Relații Internaționale, Mihaela Liţe a prezentat două dintre proiectele Consiliului Judeţean Maramureş care au fost finanţate prin acest program, respectiv: Pl@NETour – crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructura pentru o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific şi SEED Center – Centru educaţional demonstrativ pentru energie durabilă.

Recomandari

Alte Articole