Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care produce schimbari in sanatate

Guvernul Romaniei a aprobat in ultima sedinta de Guvern, din data de 21 septembrie, Ordonanta de urgenta pentru stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii. Este vorba despre un act normativ elaborat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice.

Cu aceasta ocazie ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli a tinut sa mentioneze faptul ca prin noul act normativ s-a modificat conceptul mecanismului de clawback, astfel incat acesta sa fie functional si sa produca efecte. Noile masuri ar urma sa se aplice incepand cu data de 1 octombrie 2011.

“Doresc sa precizez ca nu este vorba de o noua taxa. Aceasta contributie inlocuieste un sistem clawback vechi. In acelasi timp, contribuabilii, respectiv bolnavii, nu vor resimti nimic din aceasta modificare, pentru ca nu se modifica contributia din partea lor. Conform actului normativ, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora vor avea obligatia de a plati o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent la valoarea consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Actul normativ prevede faptul ca acea contributia trimestriala se va calcula si aplica pentru acele volume de vanzari care depasesc media trimestriala a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum si pentru cele folosite in tratamentul ambulatoriu pe baza de prescriptie medicala prin farmaciile cu circuit deschis, tratament spitalicesc si pentru centrele de dializa.

“Plata se va face in functie de cota de piata a fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata. Daca avem un buget trimestrial de 100 de milioane de lei pentru consumul de medicamente si avem un consum de 150 de milioane de lei, aceasta diferenta este platita de producatori, aplicand aceasta formula, cam 33% aferent vanzarilor”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Ladislau Ritli a mai aratat, de asemenea, ca ANAF administreaza aceasta contributie, care este o obligatie fiscala, urmand ca dupa colectare sa se vireze in Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si sa se utilizeze pentru plata medicamentelor si serviciilor de sanatate.

Potrivit ministrului Sanatatii, noul mecanism clawback are efect reglator, controleaza depasirea bugetului, permite un echilibru bugetar, impiedica aparitia arieratelor si va creste veniturile bugetare.

“O alta componenta a Ordonantei prevede recuperarea sumelor datorate pentru medicamentele vandute anterior intrarii in vigoare a acestui act normativ, respectiv pentru vechiul sistem clawback.
Se cunoaste ca exista un mod de clawback care nu functioneaza din anul 2009 – Ordonanta 104 – si care nu si-a atins obiectivele. De fapt era bazata pe principiul unei taxe aplicata volumului de vanzari pentru toate medicamentele. Aici a fost o rezistenta din partea producatorilor si nu s-au platit aceste taxe.

S-au obtinut numai 5% din volumul acelor sume care au fost planificate, respectiv 25 de milioane de lei, in loc de 500 milioane de lei. Aplicand aceasta ordonanta de acum, ANAF-ul va gestiona, va administra creantele facute din anii precedenti si speram ca aceste 500 de milioane, in curand, vor intra in bugetul nostru”, a declarat Ridli.

Si tot in ultima sedinta de Guvern au fost aprobate doua Hotarari prin care se suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii din Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Executivului. Bugetul MS a fost suplimentat cu suma de 150 de milioane de lei, fonduri care vor fi utilizate, in principal, pentru plata arieratelor din domeniul sanatatii.

“Printr-o alta Hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu suma de 25 de milioane de lei, bani care vor fi destinati programelor de vaccinari, de siguranta transfuzionala si cel referitor la tratamentele in strainatate”, au mai anuntat cei de la Guvern.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole