”Haidaţi fete şi-om juca” -al treilea CD cu folclor moroşenesc lansat de Maria Luiza MIH

Interpreta de muzică populară Maria Luiza Mih vine cu a treia ispravă folclorică. Albumul ”Haidaţi fete şi-om juca” va ajunge la urechile iubitorilor de folclor şi petrecere, duminică 29 iunie la ”Terasa Lacul Sărat” din Ona Şugatag.  După primul CD-”Miresucă cu cunună” scos la vârsta de 16 ani, urmat de CD-ul ”Lasă nu-i bai Văsăli” în anul 2011, noua cunună de cântece moroşeneşti a prins viaţă în primele luni ale acestui an. Majoritatea pieselor sunt inspirate din viaţa reală şi transpuse în ritmul tradiţional moroşenesc. Însuşi titlul are o poveste de viaţă, una amuzantă, trăită în casa unei mătuşi:

Maria Luiza MIH:”Au făcut babele o bârfă cu vedetele siliconate din ziua de astăzi şi viaţa lor plină de năbădăi. Prezentă în mijlocul discuţiilor, mi-am pus întrebarea-oare ele cum se distrează? Este bine ştiut că nu le lipseşte sticluţa cu horincă de sub pieptar! Chiar dacă nu servesc una mică în văzul lumii, tot îmbujorate umblă! Am descoperit o uşoară ipocrizie la bătrânele din sat şi răspunsul mi-a venit în versuri, aşa ca să le fie un pic ciudă:

Haidaţi fete şi-om juca, să ne grăia uliţa, să grăiască babele, c-am golit oiejile!”

În horile sale interpreta din Bârsana aduce în prim plan veselia, care este în opinia ei filozofia de viaţă a moroşanului. Conceptul  străinătăţii este unul universal în cântecele ei.

Maria Luiza MIH ”Străinul tot străin rămâne, fie în ţările din vest fie în satul vecin! În Maramureş folclorul mai poate fi cules foarte rar.  Bătrânii de demult s-au stins iar horile autentice trebuie create din viaţa de zi cu zi. Este greu să faci cântece pe placul tuturor, iubite de toată lumea, dar nu imposibil. Creaţia mea folclorică doresc să fie la fel de profundă ca şi a moroşenilor vechi!”

Lansarea va avea loc la ora 16.00 iar invitată specială este Nuami Dinescu, fostă coprezentatoare a emisiunii Teo, cunoscută şi sub numele de Tanţa.

 

Recomandari

Un comentariu la „”Haidaţi fete şi-om juca” -al treilea CD cu folclor moroşenesc lansat de Maria Luiza MIH”

Lasă un comentariu

Alte Articole