Maramureșul, prezent la Centenar Fest Reviewed by CD on . Muzica, portul și dansul popular maramureșean au ajuns pe meleaguri basarabene. Centrul Etnocultural Vatra din raionul Strășeni a reunit printr-un festival dedi Muzica, portul și dansul popular maramureșean au ajuns pe meleaguri basarabene. Centrul Etnocultural Vatra din raionul Strășeni a reunit printr-un festival dedi Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Maramureșul, prezent la Centenar Fest

Maramureșul, prezent la Centenar Fest

Maramureșul, prezent la Centenar Fest

Muzica, portul și dansul popular maramureșean au ajuns pe meleaguri basarabene. Centrul Etnocultural Vatra din raionul Strășeni a reunit printr-un festival dedicat Centenarului Marii Uniri a României, peste treizeci de mii de participanți care gândesc și simt românește. Români din toate regiunile istorice s-au reunit prin tradiție și cultură.
O delegație a județului Maramureș, condusă de vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, formată din consilierii județeni Florica Roman, Nicolae Mișulec, Sorin Șunea, Felician Cerneștean, Ioan Radu Coman, Călin Ștefan Pop și Ioan Buda, directorul Cabinetului Președintelui Gabriel Zetea, Cosmin Drulea, reprezentanți ai aparatului propriu al Consiliului Județean și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național Transilvania, au participat în acest final de săptămână la Centenar Fest. Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale a României, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada României în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Uniunii Consiliilor Raionale din Moldova. Scopul evenimentului este de a conserva, perpetua și promova valorile românești și de a scoate în evidență diversitatea și tradițiile comune care stau la baza unității istorice, lingvistice și culturale ale neamului românesc în Republica Moldova. De asemenea, organizarea acestui festival oferă prilejul de a reuni simbolic oamenii care locuiesc între vechile granițe ale României Mari și de a le aduce un omagiu celor care au reușit, acum un secol, să împlinească acest deziderat.
Județul Maramureș și-a făcut simțită prezența la cel mai mare eveniment din Republica Moldova și prin demonstrațiile de meșteșuguri populare realizate de artizanii Maria Zapca, Ileana Bizău și discipolii Moșului Pupăză, Maria și Petru Codrea. Standul Maramureșului a fost vizitat de foarte mulți participanți care au degustat bucatele tradiționale maramureșene și au admirat ritualul mâinilor dibace ale meșterilor populari implicați în acest demers. Virtuozitatea rapsozilor populari Florentina și Petre Giurgi a îmbiat publicul să formeze hori ale unirii, iar celebra Nuntă din Țara Oașului a stârnit ropote de aplauze. Totodată, s-a format o paradă a portului popular, care a fost încheiată printr-o spectaculoasă horă a unirii pe acordurile muzicale ale renumitului Nicolae Furdui Iancu.
Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, Ștefan Mariș, au dat curs invitației televiziunii Vocea Basarabiei de a promova județul Maramureș pe micile ecrane. Cu acest prilej au fost prezentate câteva dintre cele mai importante volume dedicate Unirii României și marilor corifei maramureșeni. Lucrările au fost expuse la standul Maramureșului.
“Prezența Maramureșului la acest eveniment a fost pecetluită la acțiunea Reuniunea Satelor de la Săpânța. Am încercat să gândim un concept care să satisfacă atât utilul, cât și plăcutul. Am mai demonstrat o dată că Maramureșul este mereu la înălțime și că legăturile cu Basarabia sunt legături de suflet care durează de foarte mult timp. Noi, ca și administrație județeană, vom încuraja astfel de schimburi de experiențe și vom fi prezenți acolo unde vom simți că ne este locul. Aici, în Basarabia, nu putem să nu ne simțim ca și acasă, la fel cum și basarabenii care vor veni în Maramureș se vor simți ca acasă”, a declarat Ioan Doru Dăncuș.

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus