În procesul penal ”DINCULESCU/VAIDA”, care se apropie de final, surprizele se țin lanț (partea I)

În procesul penal ”DINCULESCU/VAIDA”, care se apropie de final, surprizele se țin lanț (partea I)

La Tribunalul Maramureș este pe rol, din februarie 2017, procesul penal în care sunt judecați inculpații Mircea Dinculescu, fost arhitect-șef în Primăria Baia Mare, și Florinel Vaida, om de afaceri. Clujeanul Dinculescu este acuzat de luare de mită, iar băimăreanul Vaida, de dare de mită. Așadar, cauza este pe rol de aproape doi ani, până acum au fost 19 termene de judecată, iar următoarea înfățișare este stabilită pentru 6 decembrie a.c. Important de precizat este faptul că procesul pe fond este foarte aproape de final, urmând să mai fie audiați doar câțiva martori foarte importanți. Alte amănunte interesante puteți citi în ultima parte a acestui articol, respectiv în următoarele noastre articole.

Pentru început, iată ce se preciza într-un comunicat al DNA din anul 2016:

”În perioada 2015-2016, inculpatul Dinculescu Mircea, în calitate de arhitect șef în cadrul Primăriei Baia Mare, a pretins de la inculpatul Vaida Florinel-Mihăiță bani și bunuri în valoare totală de 37.750 lei, din care a primit 300 euro și 100 lei. Foloasele respective au fost pretinse și primite de inculpatul Dinculescu Mircea în vederea facilitării obținerii avizelor necesare pentru un imobil construit de omul de afaceri în municipiul Baia Mare, în condițiile în care arhitectul șef avea cunoștință despre faptul că acesta din urmă nu respectase proiectul de construcție, că modificase proiectul de structură și despre alte aspecte care impuneau demolarea construcției.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator și indisponibilizarea sumei de 1.350 lei, ce aparține inculpatului Dinculescu Mircea în vederea confiscării speciale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Iată deocamdată doar câteva aspecte mai importante din acest caz. Clujeanul Mircea Dinculescu a ajuns arhitect-șef în Primăria Baia Mare în anul 2014 – asta fiind o cu totul altă chestiune (dar tot foarte controversată) -, fiind de notorietate faptul că primarul băimărean Cătălin Cherecheș a dorit foarte mult venirea din Cluj a arhitectului Dinculescu. De ce? – despre acest aspect vom mai povesti câte ceva atunci când vă vom pune la dispoziție declarația pe care martorul Mihai Moroz, fost consilier municipal în CL Baia Mare, a făcut-o cu câteva luni bune în urmă, în fața instanței de judecată. Să continuăm cu punctările. În iunie 2016, arhitectul-șef Dinculescu a fost reținut și-apoi arestat preventiv, iar în iulie 2016 a fost trimis în judecată sub acuzația de luare de mită, în formă continuată. În același timp, inculpatul Vaida a fost pus sub control judiciar și trimis și el în judecată. Cum spuneam, procesul a început în februarie 2017 și, până în septembrie 2018, nota bene, Ioan Ulici a fost procurorul DNA care s-a ocupat de caz. A fost pentru că în septembrie procurorul Ulici a plecat din DNA, la cererea sa, iar de două termene încoace, la înfățișările în cauză participă procurorul Ioan Pop, proaspăt instalat în funcția de procuror DNA în cadrul Biroului teritorial Baia Mare.

Avocatul lui Dinculescu a cerut audierea a doi martori ”grei”: Cătălin Cherecheș și Gabriel Valer Zetea!

Ei bine, apropo de schimbarea procurorului de caz, să vă dăm acum încă o informație cel puțin surprinzătoare, dacă nu chiar uluitoare. La termenul din 9 august 2018, a fost dezbătută o cerere surprinzătoare – dar corectă și bine-venită din multe puncte de vedere în contextul clarificării cauzei -, cerere pe care a făcut-o avocatul inculpatului Dinculescu, și anume, atenție!, ca instanța să aprobe audierea primarului Cherecheș și a lui Gabriel Zetea, președinte al CJ Maramureș! În calitate de martori, desigur, însă nu intrăm acum în detalii despre motivul cererii; dar vă vom spune că atunci, în 9 august a.c., întrebat fiind de către instanță care e poziția DNA privind cererea menționată, din nou o mare surpriză, procurorul Ulici s-a opus categoric, solicitând respingerea cererii! El a și expus motivele pentru care s-a opus, invocând faptul că nici primarul Cherecheș și nici președintele Zetea n-ar avea practic nicio legătură cu proiectul ca atare – proiectul construirii unei clădiri pe strada ”Nisiparilor” (subiect de bază al cauzei pe rol, inculpatul Vaida fiind cel care a construit imobilul). În acest context, instanța a amânat să se pronunțe, precizând că va lua o decizie după audierea celor doi inculpați, Dinculescu și Vaida. Audiere care a avut loc recent, mai exact la termenul din 25 octombrie a.c., declarațiile inculpaților fiind lungi, cu multe noutăți și surprize, din nou surprize, ba chiar și cu câteva afirmații și explicații șocante! Nu, nu exagerăm absolut deloc, vă veți convinge când veți citi declarațiile lor integrale… fiindcă am fost acolo, ca de obicei, în sala de judecată (însă nu ne e tocmai simplu să transcriem zeci și zeci de pagini de notițe – și nu doar de la acest proces -, o să mai vorbim și despre acest aspect).

În aceeași ordine de idei, probabil vă întrebați acum ce a decis judecătoarea, precum și care a fost poziția noului procuror DNA în privința cererii amintite: ei bine, Ioan Pop, noul procuror DNA, nu s-a opus cererii în discuție, nici instanța nu a respins cererea, deci iată cum stau lucrurile în acest moment: pentru termenul din 6 decembrie a.c., sunt citați ca martori fostul viceprimar Istvan Ludescher (care a fost citat și pentru termenul anterior, dar nu s-a prezentat!) și Vasile Zetea, tatăl lui Gabriel Zetea… și vom continua în următorul articol, în privința acestor martori. Cât despre cererea de audiere a lui Cherecheș și Gabriel Zetea, instanța nu a respins-o, dar încă nici n-a specificat clar dacă da și când anume vor fi audiați cei doi importanți posibili martori. Să vă mai spunem acum că recent a fost audiată, ca martor, și Gabriela Hofer, fost viceprimar, care de asemenea a dat câteva răspunsuri mai mult decât interesante; și mai menționăm că de curând a fost audiat încă un martor-cheie, prin video-conferință, și anume un ofițer DGA care a lucrat sub acoperire la acest caz! (va urma)

Peter-Vasile CZOMPA / Mircea MUREȘAN

În procesul penal ”DINCULESCU/VAIDA”, care se apropie de final, surprizele se țin lanț (partea I)În procesul penal ”DINCULESCU/VAIDA”, care se apropie de final, surprizele se țin lanț (partea I)În procesul penal ”DINCULESCU/VAIDA”, care se apropie de final, surprizele se țin lanț (partea I)În procesul penal ”DINCULESCU/VAIDA”, care se apropie de final, surprizele se țin lanț (partea I)În procesul penal ”DINCULESCU/VAIDA”, care se apropie de final, surprizele se țin lanț (partea I)

Recomandari

Alte Articole