Proiectul Strategiei Nationale Anticoruptie, lansat in dezbatere publica

Proiectul Strategiei Nationale Anticoruptie 2011 – 2014 si al planului de actiune aferent acesteia a fost lansat recent in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei. Documentele care stau la baza acestui proiect, conform oficialilor MJ, au fost elaborate dupa o serie de consultari preliminare derulate de catre Ministerul Justitiei incepand cu data de 15 aprilie 2011 cu reprezentanti ai institutiilor publice, mediului de afaceri si societatii civile, fiind organizate reuniuni la nivel de platforme de cooperare si dezbateri publice cu asistenta Societatii Academice Romane, Centrului de Resurse Juridice, Fundatiei Konrad-Adenauer si Centrului National pentru Integritate.

Termenul limita de primire a observatiilor, comentariilor si propunerilor este 27 septembrie 2011. Totodata in intervalul 26 – 30 septembrie, Ministerul Justitiei va organiza consultari si dezbateri publice la nivelul celor cinci platforme de cooperare, respectiv platforma autoritatilor independente si a institutiilor anticoruptie, platforma administratiei publice centrale, platforma administratiei publice locale, platforma mediului de afaceri si platforma societatii civile.

Strategia asigura implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana (CE), incorporand totodata recomandarile specifice formulate in Evaluarea independenta privind implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2005-2007 si a Strategiei Nationale Anticoruptie privind Sectoarele Vulnerabile si Administratia Publica Locala pe perioada 2008-2010 in Romania”, se arata intr-un comunicat de presa al MJ.

“Documentul preia domeniile identificate ca prioritati la nivelul UE in Comunicarea anticoruptie a CE: recuperarea bunurilor provenite din infractiuni, protectia avertizorilor de integritate, achizitiile publice, prevenirea si combaterea coruptiei politice, protectia intereselor financiare ale UE.

Prin acest document strategic se urmareste si pregatirea celei de-a patra runde de evaluare GRECO, cu tema „Prevenirea coruptiei in ceea ce priveste membrii Parlamentului si in randul judecatorilor si al procurorilor””, se mai arata in comunicatul de presa al MJ.

Mai mult decat atat, strategia pune accent pe măsurile de promovare a integrităţii instituţionale, dar propune şi instrumente noi, consacrate ca bune practici europene, precum metodologia de autoevaluare a riscurilor de corupţie şi introducerea planurilor de integritate.

„Prin cooperarea cu agenţiile cu atribuţii în prevenirea şi combaterea corupţiei, se va operaţionaliza un mecanism de valorificare a cazuisticii DNA, PÎCCJ, ANI şi DGA.

Prin intermediul inventarului de măsuri preventive şi al indicatorilor de evaluare asociaţi se propune realizarea la nivelul fiecărei instituţii a unei autoevaluări periodice (semestriale) privind eficienţa măsurilor anticorupţie. Autoevaluarea va fi dublată de un mecanism constând în misiuni de evaluare tematice efectuate de către echipe mixte, constituite din experţi ai diferitelor instituţii şi agenţii publice sau organizaţii neguvernamentale. Acest mecanism va prelua bunele practici în materie consacrate la nivelul GRECO, ONU şi OCDE”, concluzioneaza oficialii MJ.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole