Recensământul… bancurilor!

Un  banc din epoca de aur a fost  utilizat într-un clip al campaniei  vizând recensământul, derulată de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CMNT), sub sloganul „Am fost, suntem şi vom fi. E bine să fii maghiar”. E vorba de întrebarea pe care Ceauşescu ar fi pus-o, la o vizită în Ardeal, unui pionier: „Cum te cheamă pui de dac?”, iar răspunsul a fost „Attila”. Atâta doar că lideri maghiari şi-ar dori ca la întrebarea „Cum te cheamă fiu de hun?”, răspunsul să fie „Ion”. Asta pentru că Antal Arpad (preşedinte UDMR Sfântu Gheorghe şi primar al municipiului)  a îndemnat familiile mixte  să îşi declare copii maghiari. Iar fostul consilier prezidenţial  Peter Eckstein Kovacs  a fost şi mai direct în acţiunea de a contabiliza cât mai mulţi maghiari la recensământ: „Oricine se poate declara maghiar. Chiar si cine eventual nu vorbeşte limba maghiară, iar anturajul său îl considera de etnie român?”

Deşi ONG-urile şi partidele rromilor cer ca aceştia să-şi asume etnia, cei mai mulţi preferă să se declare români sau maghiari. (De pildă, la recensâmântul din 1992, în Baia Mare s-au declarat doar 762 de rromi). Dar cele două rânduri de alegeri parţiale din Maramureş (din lunile mai şi august) au arătat clar că destui rromi îşi ghidează opţiunea politică în funcţie de plasa sau bancnota primită. Şi unii sunt dispuşi – cu aceeaşi scuză a sărăciei – să procedeze la fel cu opţiunea etnică, dacă vor fi oferte. Aşa că – dacă vor apărea „argumente convingătoare”  –  la întrebarea „Cum te cheamă fiu de hun?”, mai uşor s-ar putea obţine  răspunsuri de genul „Mannix, Sandocan, Vandana”, din partea rromilor nevorbitori de maghiară.

Sub sloganul „să dăm ţării cât mai mulţi maghiari”, liderii maghiari au cerut secuilor şi ceangăilor să se declare, toţi, maghiari; inclusiv prin distribuirea a  250.000 de cărţi poştale, pe care scrie ”Raportez: sunt   maghiar” (şi care au generat nişte contra-fluturaşi cu mesajul „Raportez: sunt secui!”).  Foarte ciudat cum aceeaşi lideri maghiari ce se luptă din greu să impună un ţinut Secuiesc  – căruia i-au şi deschis un fel de reprezentanţă la Bruxelles -,  nu vor să afle picior de secui la referendum. Situaţie care aduce în actualitate alt banc din epoca de aur: cel cu reţeta pentru ciorbă de pui: „Pui apă, pui legume, pui de toate, numai pui nu pui”. Cam aşa ar fi şi reţeta pentru Ţinutul Secuiesc: „pui de toate, numai secui nu pui”.Dar, dincolo de bancurile (re)puse în circulaţie de recensământ, rămâne intensa preocupare a liderilor unguri de a obţine un „banc” cât mai mare de maghiari.
Maghiarii ştiu de ce!

 

Ananei GAGNIUC

ArticoleRecomandate

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale