Terenul de atletism, ştrandul municipal şi bazinul olimpic descoperit – veşnicele „cenuşărese” ale municipiului Baia Mare

Aceste baze sportive de interes public continuă să fie nişte pete negre pe obrazul oraşului. E lucru ştiut faptul că în nicio bază sportivă din cele enumerate mai sus nu s-a mai investit deloc de ani buni, efectele dezinteresului faţă de acestea fiind mai mult decât vizibile şi de toată jena pentru un municipiu-reşedinţă de judeţ.
Încă la începutul anului 2012, primarul Cătălin Cherecheş declara ritos, cu surle şi trâmbiţe, că primăria va face toate demersurile necesare pentru a transfera bazele sportive băimărene din patrimoniul „central” în patrimoniul local. A se reţine, la începutul anului 2012! Ei bine, suntem în anul de graţie 2014, luna mai, şi situaţia e aceeaşi… dacă nu chiar mai rău decât acum câţiva ani. Obiectivele mult disputate (mereu doar teoretic) sunt într-o stare avansată de degradare, nefiind „atinse” până acum de vreo reabilitare cât de cât, ce să mai vorbim de modernizare.
Desigur, cu toţii am auzit cel puţin o dată declaraţiile pompoase şi totodată de „luptă” ale edilului băimărean. Chiar începând din 2011! Dar, culmea, rezultatele se încăpăţânează să apară. Au trecut aproape trei ani şi nu s-a realizat nici măcar transferul bazelor sportive în patrimoniul local, darămite modernizare. Primarul susţine că lucrurile sunt tergiversate de la nivel ministerial. O fi sau nu o fi aşa, doar ei ştiu! Ei – fiindcă, de exemplu, imediat după ce anul trecut primarul s-a înscris în UNPR, preşedintele acestui partid-fantomă, Gabriel Oprea, a fost în Baia Mare şi a fost plimbat inclusiv pe la toate bazele sportive; de către ei, desigur, adică primarul, împreună cu directorul DSJ Maramureş, directorul CSM Baia Mare şi alţii. Şi-au spus ei că Oprea le-ar fi promis atunci … însă uite c-a mai trecut o jumătate de an şi tot nimic, zero. Aşa că tot mai des este invocat acelaşi „laitmotiv”: mingea e în terenul Guvernului!
Ca să fiu sincer, nu ştiu sigur dacă domnul primar şi/sau consilierii municipali au făcut publice toate demersurile lor oficiale, respectiv toată documentaţia aferentă trimisă ministerului de resort, şi evident, răspunsul primit, în caz că există vreunul, al celor de la Bucureşti, care se presupune că tergiversează lucrurile. Poate neintenţionat, adică doar din cauza problemelor birocratice şi/sau administrative (de aproape trei ani!). Sau poate din alte motive care ţin de culisele politice? Sau o fi vorba de rea-credinţă ori de prostie? Bănuim că aceste documente de interes public general nu reprezintă, totuşi, tocmai nişte informaţii secrete clasificate, nu?
Pare-se că şi după aproape trei ani în care, chipurile, primăria a „luptat” din greu pentru preluarea bazelor sportive, au apărut din senin nişte probleme de ordin funciar, care doar zilele acestea îşi vor găsi rezolvarea. Câteva dintre bazele sportive în cauză nu au situaţia cadastrală lămurită, necesitând întăbularea. Edilul susţine că aceasta era treaba ministerului. Putem fi de acord cu acest aspect (deşi nu în totalitate), dar totuşi povestea nu este de azi, de ieri, ci de aproape trei ani! Cei din primărie spun că au fost surprinşi de această problemă, adică cea cu situaţia cadastrală nelămurită! Ca să vezi! Dar oare ce-au păzit în aceşti trei ani? Din nou: incompetenţă sau e altceva la mijloc? Între timp, adică foarte recent, a mai apărut o Hotărâre de Consiliu Local în ceea ce priveşte preluarea bazelor în patrimoniul local. Şi, din nou, să aşteptăm să vedem câtă apă va mai curge până se va emite şi o hotărâre de Guvern în acest sens. Pe scurt, aceeaşi poveste, aceleaşi promisiuni, aceleaşi texte ca în anii trecuţi.
Interesant e faptul că primarul a ieşit cu astfel de declaraţii „hotărâte” (de aproape trei ani încoace!) despre preluarea şi modernizarea bazelor sportive doar când s-au făcut sesizări în presă despre problema în discuţie. Şi acestea au „coincis” şi cu vizitele vice-prim-ministrului Gabriel Oprea şi recenta vizită a premierului Victor Ponta. Probabil că aceşti demnitari i-au promis edilului băimărean marea cu sarea. Toţi, rând pe rând. Aceste demersuri ale primarului sunt binevenite, fireşte, dar aşteptăm cu nerăbdare şi o concretizare în acest sens – adică repararea şi modernizarea bazelor sportive! Băimărenii s-au săturat de atâtea declaraţii populisto-politicianiste! Unii băimărenii s-au săturat, fiindcă, să recunoaştem, altora puţin le pasă de aceste zone pentru sportul de masă… ei probabil se mulţumesc doar cu băncuţele cu care e plin oraşul.

Până atunci va mai trece încă un sezon estival fără nici un strop de apă în ştrand şi/sau bazin, în schimb vom avea praf şi mizerie din belşug pe terenul de atletism din centrul municipiului! Apropo de municipiu şi de ştranduri, anul 2013 a fost anul în care Baia Mare se pare că a devenit, atenţie!, singurul municipiu din România fără un ştrand public – ştrandul mare de lângă Parcul municipal fiind închis încă din 2009, iar în 2013 fiind pentru prima dată când bazinul olimpic descoperit a rămas închis! Şi, din câte se pare, la fel se va întâmpla şi în această vară. „Avem sprijinul domnului Victor Ponta, primul ministru al României, dar şi al domnului vicepremier Gabriel Oprea, în demersul nostru de a promova o Hotărâre de Guvern prin care bazele sportive aparţinând Ministerului Tineretului şi Sportului să fie predate în patrimoniul Municipiului Baia Mare. Vrem să reabilităm şi să modernizăm aceste baze sportive, pentru a le reda băimărenilor. Este vorba de Ştrandul Municipal, terenul de atletism, Sala Sporturilor, bazinul acoperit şi cel descoperit (…)” – aşa este scris într-un pliant (vezi foto) care a ajuns în cutiile poştale ale multor băimăreni puţin înainte de „europarlamentarele” din 25 mai a.c., băimărenii fiind îndemnaţi de primar să voteze cu alianţa aflată la putere. Însă, din câte ştiu, foarte recent s-au împlinit fix doi ani bătuţi pe muchie de când Ponta e premier, iar Oprea vicepremier… iar Cătălin Cherecheş e primar încă din 2011, nu-i aşa? Dar bazele sportive publice sunt, mai toate, tot în ultimul hal!
Raul CZOMPA

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole