Asistaţii Căminului pentru Persoane Vârstnice Baia Sprie, împreună cu angajaţii acestei instituţii de asistenţă socială, se pregătesc pentru târgul de Crăciun organizat în acest week-end în centrul vechi al oraşului. Pentru acest eveniment, sub îndrumarea asistentului social Eniko Belenyesi, în atelierele de lucru au fost pregătite lucrări (tablouri Quilling, tablouri pictate cu scene biblice, figurine specifice perioadei în care ne aflăm etc.), care vor fi expuse într-un colţişor special pregătit. Lucrările pot fi admirate, iar cei interesaţi sau care vor să ofere un sprijin acestei instituţii, pot să le achiziţioneze, făcând astfel şi un act de caritate şi purificare a sufletului faţă de cei nevoiaşi.
Sunt realizări în care „artiştii” au pus suflet şi se bucură cu ceea ce au confecţionat în ultimele s[ptâmăni. Astfel, au decis ca alături de comunitatea locală să participe la viaţa culturală a urbei şi localităţilor aparţinătoare. La primele trei ediţii, derulate fără finanţare, doar cu sprijinul Primăriei Baia Sprie, au participat formaţii de amatori din Ţara Chioarului şi din Lă[puş. Acest început promiţător a determinat reactivarea artiştilor şi grupurilor de colindători din satele de pe Fisculaş, expresive prin specificul straielor de sărbătoare de iarnă şi, mai ales, pentru colindele arhaice şi obiceiurile inedite din această subzonă a Ţării Chioarului.
Proiectul se încadrează în domeniul cultural „arte ale spectacolului, festivaluri, serbări câmpeneşti, datini şi obiceiuri, târguri tradiţionale pentru promovarea moştenirii cultural locale”. „Demersul nostru vizează întărirea coeziunii sociale şi creşterea gradului de participare a comunităţii la viaţa culturală. Toate şcolile de pe raza oraşului, corurile bisericeşti şi asistaţii Căminului pentru Persoane Vârstnice Baia Sprie vor concura la reuşita acestui eveniment ce se doreşte a fi o tradiţie care să aibă continuitate în relizarea demersului comunităţii de a deveni, din oraş minier într-un oraş turistic european”, spune directorul Casei de Cultură Andrei Bărbos.
V. Rohianu