9,468 milioane de lei acordate Maramureșului de Guvern, pentru înlăturarea efectelor produse de furtună

În ședința de Guvern de joi, 21 septembrie, condusă de premierul Mihai Tudose, unul dintre principalele puncte aflate pe ordinea de zi a vizat acordarea de ajutoare financiare județelor afectate de furtuna care a lovit, duminică, vestul și nord-vestul României. Miniștrii cabinetului Tudose întruniți în ședință au aprobat alocarea a peste 29 de milioane de lei județelor Maramureș, Bihor, Arad, Timiș, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, Hunedoara, Caraș-Severin și Alba. Prin aceeași Hotărâre de Guvern s-au alocat, suplimentar, 1,585 milioane lei la bugetul Ministerului Afacerilor Interne și 170 de mii de lei la bugetul Ministerului Sănătății, iar bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat cu circa 4,458 milioane lei, sume ce vor fi folosite pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtună. Suma totală aprobată, astfel, de Guvernul României, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni a depășit 36 de milioane de lei.
Județul Maramureș a primit cea mai mare sumă din cei 29,816 milioane de lei, respectiv 9,468 milioane lei pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizarea de reparații și refaceri de grădinițe, școli, muzee, unități spitalicești și alte clădiri și construcții aparținând administrațiilor locale. Din suma de 1,585 milioane lei alocată suplimentar Ministerului Afacerilor Interne, județul Maramureș va mai primi o suplimentare de 109.000 lei, bani ce vor fi folosiți pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliție, sedii ale inspectoratelor de poliție, inspectorate pentru situații de urgență, ale jandarmeriei, secții de poliție, de pompieri, alte imobile și mijloace tehnice aflate în administrarea acestora.

Gabriel Zetea: Este pentru prima dată când un Guvern înțelege cu adevărat definiția cuvântului URGENȚĂ
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a dorit să mulțumească premierului Mihai Tudose, dar și miniștrilor din Guvernul României pentru promtitudinea cu care au intervenit și au oferit ajutor imediat județelor afectate de furtuna de duminică după-amiaza. ”În numele Maramureșului, vreau să mulțumesc Guvernului României și primului-ministru, Mihai Tudose, pentru operativitatea cu care au alocat o sumă impresionantă județului nostru. Vorbim de aproape 9,5 milioane de lei ce vor fi direcționați către autoritățile locale din Maramureș, care au în subordine instituții publice afectate de furtuna violentă de duminică. Este pentru prima dată când un Guvern înțelege cu adevărat definiția cuvântului URGENȚĂ și alocă bani pentru refaceri și reconstrucții de clădiri acum, când avem nevoie, și nu peste un an sau doi ani. Consiliul Județean Maramureș, municipiul Baia Mare, orașele Seini, Șomcuta Mare, Ulmeni, Târgu Lăpuș, Baia Sprie și Cavnic, dar și comunele Copalnic Mănăștur, Rozavlea, Ocna Șugatag, Boiu Mare și Băiuț vor primi, zilele următoare, sume impresionante. Acești bani vor fi folosiți pentru ca școlile, grădinițele, dispensarele, căminele culturale, blocurile sociale, instituțiile de cultură și primăriile să își poată relua activitatea în cel mai scurt timp și în condiții optime. Doresc să îi felicit, în mod special, pe prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan și pe subprefectul Alexandru Cosma care, alături de lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” și primarii din județ au întocmit documentația necesară într-un timp atât de scurt. Un cuvânt în plus de laudă aduc primarilor care, în condiții vitrege, în lipsa alimentării cu energie electrică a majorității primăriilor au reușit să se pună cu adevărat în slujba cetățenilor și să transmită toate documentele solicitate. Evaluarea pagubelor continuă în Maramureș, pentru a putea cere noi tranșe de bani de la Guvern. Vor fi despăgubite atât instituțiile publice și juridice, cât și gospodăriile private ale maramureșenilor care au fost atât de afectate de vijelia de zilele trecute”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole