”Ceauşescu Nicolai, să trăiască la mulţi ai!” (VIDEO – Galerie FOTO) Reviewed by CD on . Ceauşescu a devenit nemuritor, şi pe deasupra, stârneşte şi hohote de râs! Cel puţin aşa reiese din lucrările făcute de maestrul Stan Ioan Pătraş în anii comuni Ceauşescu a devenit nemuritor, şi pe deasupra, stârneşte şi hohote de râs! Cel puţin aşa reiese din lucrările făcute de maestrul Stan Ioan Pătraş în anii comuni Rating: 0
Ești aici: Acasă » Eveniment»”Ceauşescu Nicolai, să trăiască la mulţi ai!” (VIDEO – Galerie FOTO)

”Ceauşescu Nicolai, să trăiască la mulţi ai!” (VIDEO – Galerie FOTO)

Ceauşescu a devenit nemuritor, şi pe deasupra, stârneşte şi hohote de râs! Cel puţin aşa reiese din lucrările făcute de maestrul Stan Ioan Pătraş în anii comunismului, în casa memorială din Săpânţa. Vestitul sculptor, creator al Cimitirului Vesel, a sculptat mai multe tablouri la cererea fostului dictator, tablouri ce pot fi văzute şi azi de toţi cei care trec pragul casei maestrului.

 

Lucrate în stilul  caracteristic al vestitelor cruci din Cimitirul Vesel , lucrarile în care apare cuplul prezidenţial, dar şi Comitetul Executiv al PCR, stârnesc şi astăzi hohote de râs.

Nicolae Ceauşescu a vizitat Săpânţa de patru ori şi a fost  încântat la fiecare vizită de creaţiile maestrului Stan Ioan Pătraş. Pe frontispiciul casei sale,  sculptorul a expus o lucrare numită ”Istoria României”, unde erau înfăţişaţi toţi eroii neamului, de la Decebal şi până la Gheorghiu Dej, mai puţin Ceauşescu. La prima vizită, cel mai iubit fiu al poporului a cerut să fie prezent si el, între ceilalţi făuritori de neam.

Aşa se face că în 1974, conducătorul mult iubit a primit un tablou din partea maestrului,  iar pe frontispiciul casei a fost pus la loc de cinste, deasupra tuturor celorlalţi eroi. Foarte impresionat de onoarea primită, Ceauşescu l-a decorat pe Stan Ioan Pătraş de două ori, iar de atunci maestrul a mai făcut şi alte lucrări similare, ce au fost expuse chiar în camera de sărbători a casei în care locuia.

Astăzi, pe frontispiciul casei memoriale au mai rămas doar două spice, din toată opera dedicată comunismului, dar înăuntru, celelalte lucrări pot fi admirate în toată splendoarea lor. Pe lângă sculpturile vopsite şi mărginite de rame cu motive populare specifice locului, în camera casei memoriale, un perete întreg este dedicat anilor comunismului, cu mărturii scrise şi fotografiate ale vremurilor socialiste. Dictatorul este prezentat in mod comic, în lucrările lui Stan Ioan Pătraş, iar cei care vizitează acest loc au toate şansele să iasă din încăpere cu zambetul pe buze.

Mircea Mureşan

 

Comentarii (1)

  • Andrei

    Felicitari pentru demersul valorizator. Ati adus mai aproape de noi un reper al creatiei populare maramuresene. Ingaduiti-mi, insa, o observatie fara nicio malitiozitate. Conducatorul iubit a fost adulat  si cantat in multe feluri de catre poeti, artisti plastici, interpreti de folclor. Mai mult sau mai putin obedint ori nedisimulat. Deunazi, Gheogrhe Turda, maramuresean cu aptitudini artistice evidente, se mandrea pe la diverse televiziuni ce sansa rarisima de a-i fi cantat cuplului ceausist. Astfel a ajuns, dumnealui si altii prin turnee artistice externe. Legatura indisolubila cu Securitatea este dovedita dupa multi ani iar obedienta fata de mai marii zilei idem. Se traieste bine din asta. Poti sa ajungi chiar „general in folclor”.Fireste ca aceasta analiza nu diminueaza admiratia mea fata de creatia spontana a lui Stan Patrascu doar ca o preblematizare din perspectiva etica nu poate fi daunatoare. Succes in demersul vostru jurnalistic.

    Răspunde

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus