„Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor ” în dezbateri publice

Consiliul Judeţean Maramureş, titular al proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, a organizat în primele două zile ale lunii februarie o serie de dezbateri publice pe tema „Raportului privind impactul asupra mediului şi Evaluarea Adecvată”.

Primele dezbateri de acest gen au avut loc în cele două municipii, respectiv Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, în comunele Moisei şi Fărcaşa, dar şi în oraşul Târgu Lăpuş. La evenimentele acestea au luat parte mai marii judeţului, în frunte cu primul democrat-liberal al judeţului, Mircea Man, dar şi a primului liberal din conducerea judeţului, vicepreşedintele Emil Marinescu.

Nu a lipsit managerul de proiect Vasile Şpan, dar şi autorităţi locale, echipei de implementare a proiectului, reprezentanţi ai firmei de consultanţă.

„Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş” cuprinde un Centru de management al deşeurilor în comuna Fărcaşa, staţie de trasfer şi sortare în Sighetu Marmaţiei, staţie de trasfer în Târgu Lăpuş, şapte centre de colectare a deşeurilor voluminoase în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa, Seini, Somcuta Mare, Târgu Lăpuş, închiderea a şase depozite neconforme din mediul urban (Satu Nou de Jos, Rohia-Târgu Lăpuş, Seini, Tepliţa-Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Arinieş-Borşa).

Componentele acestui Sistem sunt:
Componenta 1 – Sistemul de colectare şi transfer al deşeurilor: colectarea deşeurilor şi transportul la o staţie de transfer; transferul lung-curier a deşeurilor la un centru de tratare şi eliminare finală.

Componenta 2 – Tratarea si eliminarea finală a deşeurilor: instalaţie de compostare a deşeurilor biodegradabile, instalaţie de sortare a deşeurilor reciclabile, eliminare finală prin depozitare în celule ecologice.

Componenta 3: închiderea celor şase depozite urbane neconforme de deşeuri menţionate mai sus.
Rolul staţiei de transfer este următorul: preia deşeurile colectate separat (biodegradabil şi reciclabil) din zona deservită, compactează deşeurile în containere de mare capacitate pentru transportul lung-curier la locul de tratare şi depozitare.

Măsurile interprinse pentru protecţia mediului vor fi:

Factorul de mediu apă: colectarea apelor uzate menajere printr-o reţea de canalizare în sistem închis şi evacuarea acestora într-o ministaţie de epurare; colectarea apelor tehnologice prin intermediul unei reţele de canalizare şi stocarea acestora într-un bazin etans, precum şi evacuarea acestora la staţia de epurare; preepurarea apelor pluviale prin separatoare de hidrocarburi, înainte de evacuarea acestora de pe amplasament.

Factorul de mediu sol: betonarea platformelor de acces şi a platformelor tehnologice, copertina de protecţie previne răspândirea accidentală a deşeurilor.
Factorul de mediu aer: împrejmuirea amplasamentului cu perdea vegetală pentru evitarea răspândirii gazelor de eşapament şi a mirosului; închideri depozite urbane neconforme.

În ceea ce privesc măsurile pentru protectia mediului în cazul depozitului ecologic acestea vor fi:
Factorii de mediu APĂ şi SOL: impermeabilizarea fundului şi pereţilor laterali ai depozitului; colectarea levigatului din deşeuri printr-un sistem de drenaj amplasat deasupra hidroizolaţiei de fund; epurarea levigatului prin tehnologia osmozei inverse; colectarea şi epurarea apelor tehnologice provenite din spălarea utilajelor şi a platformelor industriale ;dispunerea separatoarelor de produse petroliere pentru apa pluvială colectată de pe suprafaţa drumurilor interioare şi a parcărilor; forajele de monitorizare dispuse unul în amonte şi două în aval.

Factorul de mediu AER: exploatarea etapizată a suprafeţei de depozitare şi acoperirea zilnică a deşeurilor depuse; porţiunile din depozit care ating cota finală de depozitare se acoperă definitive; evacuarea gazelor de fermentare se va face în mod controlat prin coşuri de gaz; captarea şi arderea controlată sau valorificarea gazului de deposit.

Proiectul va avea un impact benefic tradus prin îmbunătăţirea condiţiilor de prestare a serviciilor de salubritate datorită următoarelor efecte directe: colectarea deşeurilor la surse va deveni mai regulată pentru a asigura masa de deşeuri necesară bunei funcţionări a staţiilor de transfer; pentru exploatarea instalaţiilor prezentate vor fi create peste 100 de locuri de muncă; prestatorii de servicii îşi vor extinde aria de activitate pentru acoperirea în timp a tuturor localităţilor judeţului; existenţa staţiilor de transfer/sortare/compostare va stimula firmele de colectare deşeuri în achiziţionarea de utilaje moderne de transport; închiderea depozitelor vechi de deşeuri va reduce substanţial gradul de poluare existent în urma depozitării neconforme a deşeurilor.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole