Subprefectul judeţului Maramureş, Gyongyike Bondi s-a arătat extrem de îngrijorată de situaţia în care se află acum spitalul din Cavnic. Un spital pe care administraţia locală de acolo nu are puterea financiară de a-l susţine.
Un spital care nu a vrut să fie alipit nici Spitalului de Boli Infecţioase, nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare.
Bondi a venit cu ideea iniţierii unor demersuri chiar la Ministerul Sănătăţii, minister care nici până la această dată nu a spus clar dacă acest spital va fi alipit unul alt spital din judeţ sau dacă va rămâne de sine stătător.
„Am făcut demersuri ca să nu se închidă acel spital, dar nici aşa nu e bine. Eu cred că ar trebui să reluăm discuţiile cu CJ Maramureş, cu CL Cavnic şi cu spitalul şi să vedem care va fi soluţia până la urmă”, a arătat subprefectul Gyongyike Bondi.
“Din suma contractată de către fiecare spital de la CAS, 70% prin lege sunt folosiţi pentru plata salariaţilor. Restul de 30% sunt folosiţi pentru plata medicamentelor sau a materialelor sanitare etc. Din acest procent pot să îşi plătească şi utilităţile. În mod normal administraţia publică locală de care aparţine trebuie să susţină aceste cheltuieli.
Din păcate la Cavnic administraţia publică de acolo nu susţine spitalul aproape deloc. Ultima dată, din câte am vorbit cu managerul spitalului, au finanţat 4000 de lei. Discuţiile pe tema spitalului Cavnic s-au reluat de mai multe ori şi încă nu a venit clarificarea din partea Ministerului Sănătăţii faţă de acest spital şi de cine aparţine acesta. Răspunsul MS pe această direcţie nu a venit încă foarte clar”, a adăugat directorul DSP Maramureş, Rareş Pop.
Rareş Bogdan