ELECTORAL: Mircea Man, alături de elevii care trec pragul absolvirii liceului

În aceste zile, o nouă generaţie de elevi trece pragul absolvirii liceului. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, transmite gândurile sale tinerilor aflaţi la începutul drumului spre maturizare.

Acum când v-aţi descoperit pe voi ca oameni între oameni, puterea voastră creşte. Dacă până în gimnaziu aţi fost copiii de care trebuia avut grijă, de azi sunteţi mai mult sau mai puţin adulţii de care ceilalţi încep să aibă nevoie. Vă spun că de astăzi aţi mai căpătat o responsabilitate: grija faţă de noi toţi. De azi sau de mâine, dar de cât mai repede, pe lângă distracţia tinereţei, v-aţi procopsit cu o datorie.

Nu mai sunteţi doar ai familiei, clasei, dirigintei şi profesorului, sunteţi ai societăţii. Nu spun asta pentru a vă pune o corvoadă pentru că puteţi spune că este încă de datoria altora să îngrijească de soarta voastră. Aş răspunde: şi da şi nu.

Cu cât se prelungeşte adolescenţa liberă de orice determinare şi responsabilitate cu atât vă veţi pierde pe drumul vostru spre descoperire şi împlinire.

Nu spun să renunţaţi la a vă simţi bine şi nici la o doza de copilărie. Adultul ce pierde jocul din mintea şi sufletului lui se abrutizează, devine inuman. Dar vă spun: nu lăsaţi doar bătrânii să hotărască în ce lume veţi trăi, ei deja nu o mai înţeleg şi ce încearcă să facă este doar să potrivească în vechea lor lume.

Vreau să deveniţi conştienţi că intraţi în lume, liberi. Libertatea este cel mai de preţ dar al omului şi sunteţi liberi să vă decideţi drumul în viaţă. Viaţa vă va provoca la un moment dat să îi răspundeţi dacă veţi participa la ea din postura de privitor sau de actor. Nouă, adulţilor, nu ne plac cam multe din lumea înconjurătoare, deşi suntem responsabili de ea, aşa cum am creat-o.

Constantin Noica spune că viaţa înseamnă căutare de sens şi vă provoc să vă descoperiţi sensul, pentru că dacă veţi spune „am timp”, rataţi bucuria lucrurilor bune oferite în viaţă. Descoperirea de sine înseamnă accesul la eternitate, însă e nevoie de mult curaj pentru a porni pe această cale. Cea mai grea bătălie în viaţă o dai cu tine însuţi şi nu cu ceilalţi.

Nu sacrificaţi principiile în viaţă pentru distracţie sau indiferenţă. Pe baza principiului puteţi fi puternici şi frumoşi, fără raportare la valori, nu puteţi realiza decât răul. Raportaţi-vă la oameni mari, oameni de cultură, la modele morale şi nu la vedete, ca să nu vă ridicaţi, vorba lui Creangă, până la genunchiul broaştei în faţa semenilor.

În viaţă reuşeşti doar cu ajutorul bunului Dumnezeu şi prin muncă. Fie eşti dăruit cu o inteligenţă superioară, fie vei munci, dar toate stau sub aceleaşi moralitate. Inteligenţa fără morală duce la rău, iar efortul fără Dumnezeu abrutizează.

Vă doresc să trăiţi, să creşteţi, să înfloriţi!
VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!
Gaudeamus Igitur! Să ne bucurăm, aşadar, împreună cu voi.
Mult succes la examene şi mult noroc în viaţă!

Mircea Man, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole