Şeful Direcţiei de Finanţe, Teodor Lupuţiu critică corupţia din sistem

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Maramureş, Teodor Lupuţiu a avut astăzi, 25 iulie, o luare de poziţie referitoare la corupţia din sistem şi la metodele de luptă împotriva evaziunii fiscale. Metode care de cele mai multe ori nu dau roadele scontate deoarece cei care ar trebui să aplice legea întorc spatele, dar nu înainte de a fi încasat sume de bani necuvenite.

În opinia şefului de la Finanţe, lupta împotriva evaziunii fiscale mari este un lucru extrem de uşor, dacă se doreşte acest lucru.

„În urma introducerii sistemului de trafic-control la frontieră efectele s-au văzut imediat. Lupta împotriva evaziunii fiscale nu este o mare filozofie care trebuie descoperită de către noi, ci este un lucru simplu care trebuie aplicat. Problema cea mai gravă este atunci când cei care trebuie să descopere o posibilă contravenţie, infracţiune sau evaziune fiscală sunt cei care sfătuiesc pe contribuabili ce să facă ca să nu ducă la cele explicate mai înainte sau când cei care trebuie să controleze sunt parteneri de fraudă cu respectivele societăţi comerciale sau persoane fizice.

Eu credeam sincer că acea evaziune fiscală din 2007-2009 din judeţul Maramureş, la care au participat şi foşti colegi de-ai mei, a fost un lucru extraordinar de grav şi care ar fi bine să nu se mai întâmple. Observ că a fost un mizilic. Bani de buzunar. 3-4 milioane de euro în situaţia în care în aceste zile se vorbeşte de zeci sau poate de 100 de milioane de euro ca şi evaziune. În care ar fi implicate persoane sus puse şi lumea interlopă. De aceea se spune probbil că banul este ochiul dracului, fiindcă intră în toate sistemele şi atrage de partea sa persoane de la care te-ai aştepta să fie onorabile.

Acesta este răul cel mai rău care se poate întâmpla în sistem şi nu frauda lui lelea Floare, că nu şi-a plătit taxele şi impozitele din vânzarea de morcovi şi pătrunjel. Evaziunea fiscală mare este uşor de prins dacă vrem să facem acest lucru. Trafic-control este un sistem care poate fi inclus la intern, pe domenii de activitate, cu mai mult efort la colegii de la Garda Financiară, dar cu efecte extraordinare. Noi mergem să îi găsim pe toţi cetăţenii care îşi fac case cu materiale pentru care nu s-au plătit probabil taxe şi impozite.

Când este atât de simplu să inventariem cine sunt producătorii acelor materiale şi să stăm la poarta societăţii să vedem maşinile care ies sau trenurile care merg, inclusiv cu produse petroliere şi care culmea se vând prin pompele de la staţiile de benzină.

Nu este niciun secret pentru nimeni că de această reţea de 125 de persoane de care se vorbeşte că a făcut fraudă cu documente de export ale unor mărfuri care se vând la intern. Din presă ştim că se întâmplă şi cu nave. Cu produse cerealiere. Nu îmi vine a crede că o navă nu poate fi urmărită dacă plecând din Constanţa a ajuns la Instanbul sau în altă parte sau a ajuns la 100 km de port şi s-a întors cu aceleaşi produse pe care cică le-a exportat.

Voinţa de a lupta împotriva evaziunii fiscale este importantă şi corectitudinea celor care sunt în acest domeniu. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere personalul de la Garda Financiară nu trebuia redus. Fiindcă ei sunt cei care trebuie să prindă evazioniştii pe traseu. Nu cred că trebuie să verificăm toţi aceleaşi documente”, a menţionat Lupuţiu.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole