Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Bolii Pulmonare Cronice Obstructive, celebrată la data de 16 noiembrie, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş desfăşoară campania de informare a populaţiei privind această boală, având sloganul „NU E PREA TÂRZIU!”.
Ziua Mondială a BPOC este un eveniment anual organizat de Iniţiativa Globală pentru Boala Pulmonară Cronică Obstructivă (GOLD), pentru a îmbunătăţi conştientizarea şi îngrijirea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) în lume. Scopul acestei campanii este de a atenţiona populaţia privind factorii de risc ai BPOC, educarea populaţiei în vederea recunoaşterii simptomelor bolii şi determinarea pacienţilor de a consulta medicul la primele semne de boală.
Unul din zece adulţi cu vârstă peste 40 de ani prezintă BPOC. 80 – 90% dintre cazurile de BPOC se datorează fumatului activ sau pasiv. 50% dintre fumătorii cronici cu vârsta peste 45 ani dezvoltă BPOC. Conform OMS, în 2005, 5.400.000 de oameni au murit din cauza consumului de tutun. Se estimează ca decesele legate de tutun să crească la 8,3 milioane pe an până în 2030.
Conform datelor statistice ale DSP Maramureş, în judeţ se constată o creştere progresivă a numărului de bolnavi rămaşi în evidenţă cu BPOC. Astfel dacă în anul 2008 se înregistra un număr de 6.785 bolnavi în evidenţă la cabinetele medicilor de familie, la sfârşirul lunii septembrie 2012 numărul acestora ajunsese la 8.699.
În acest context în care fumatul devine un inamic periculos al organismului şi factorul de risc esenţial pentru apariţia bolii obstructive cronice, dar şi al celor cardiace, Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor cât şi a celor din jurul lor, a dreptului fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos.
R.B.
Foto: renne.ro