„Nu poți grăbi Maramureșul!” („You can’t rush Maramureș!”) Acesta este mesajul lui Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit iremediabil de satul românesc, la conferința de presă despre proiectul cu finanțare europeană „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” – Festival Intercultural de Tradiție Maramureșeană.
Proiectul beneficiază de fonduri nerambursabile prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013 și își propune să promoveze satul românesc într-o manieră inedită. Proiectul prevede desfășurarea unui festival care va reuni la Săpânța muzicieni români și irlandezi, dar și meșteri populari, pentru a sărbători valorile satului maramureșean și pentru atrage turiști în zonă.
Ideea acestui demers s-a bazat pe câteva observații. Cimitirul Vesel de la Săpânța este unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Deși aproximativ 20.000 de oameni ajung aici în fiecare an, ei petrec, în medie, doar 45 de minute în sat. Vizitatorii ratează ocazia de a se conecta cu spiritul locului, iar săpânțenii nu se bucură de venituri din turism pe măsura notorietății comunei.
Proiectul sprijinit de comunitatea locală din Săpânța îi invită pe români, mai ales pe orășeni, pe cei cu copii, pe cei dornici să descopere tradiții vii, muzică și obiceiuri străvechi, să vină la Săpânța pentru a trăi bucuriile sufletești oferite de satul românesc.
„Câți români ar vrea să pătrundă în esența satului românesc, dar nu știu de unde să pornească?! Acestora le lansăm acum o invitație: vara aceasta, veniți în vacanță în Maramureș! Începeți cu câteva zile petrecute la festivalul pe care îl organizăm la Săpânța în august, de Sfânta Maria. Veți vedea că începeți să vă relaxați, că viața o ia mai încet, devine mai frumoasă și veți reuși să vă încărcați bateriile cum nu puteți s-o faceți la mare sau în străinătate. Maramureș este o comoară pe care o descoperi în timp. Nu-l vizitați pe fugă, dați-i timp să vi se dezvăluie!”
Proiectul derulat de Asociația Romanian Film Sector are o valoare totală de 1.004.613,56 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 734.229,88 lei. Contractul de finanțare a fost semnat în august 2012 cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în calitate de Organism Intermediar pentru Turism, în numele și pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013, în cadrul Domeniului major de intervenție 5.3 – „Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică”.