La videoconferinţa cu prefecţii, subprefecţii şi şefii structurilor teritoriale din Ministerul Afacerilor Interne, secretarii de stat Constantin-Cătălin Chiper şi Anghel Andreescu au abordat probleme referitoare la siguranţa elevilor în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, respectiv pregătirea în perioada de condiţii meteorologice nefavorabile.
Secretarul de stat Anghel Andreescu, şef al Departamentului de Siguranţă şi Ordine Publică a precizat că există, la nivel central, elaborat un plan de măsuri pentru siguranţa elevilor din şcoli. De asemenea, este în pregătire un memorandum care va fi semnat de ministrul afacerilor interne, ministrul educaţiei naţionale şi vice-primninistrul Liviu Dragnea, şi care va fi aprobat de premierul Victor Ponta, în scopul de a evita producerea unor evenimente în unităţile de învăţământ.
Inspectorul general al Poliţiei Române, chestor şef de poliţie Petre Tobă, a menţionat că fiecare inspectorat teritorial de poliţie va efectua analiza de riscuri, va identifica evoluţia şi specificul fenomenului infracţional şi va lua măsurile specifice pentru remedierea problemelor găsite. Problemele generale se referă la fonduri insuficiente pentru asigurarea structurilor de pază, supravegherea necorespunzătoare a elevilor, lipsa legăturilor familiale cu unitatea de învăţământ.
Din totalul faptelor antisociale înregistrate în unităţile de învăţământ preşcolar, 92% s-au produs în interiorul instituţiei, iar 8% în zona adiacentă acesteia. Până la finalizarea anului şcolar vor fi luate măsuri corespunzătoare pentru combaterea abandonului şcolar, asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor, respectarea regulamentelor şcolare interne. Măsuri specifice vor fi implementate şi pe perioada vacanţei de vară, în zona taberelor şcolare, activităţi de prevenire în zona taberelor şcolare, respectiv unde se desfăşoară consursuri sau activităţi extraşcolare.
Secretarul de stat Constantin-Cătălin Chiper a atras atenţia prefecţilor că, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, siguranţa elevilor în şcoli se realizează sub coordonarea acestora şi este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a inspectoratelor şcolare, a inspectoratelor judeţene de poliţie şi a inspectoratelor de jandarmi. Demnitarul a solicitat o bună colaborare cu preşedinţii consiliilor judeţene şi primarilor unităţilor administrativ-teritoriale şi a menţionat că una dintre atribuţiile poliţiei locale este de pază a unităţilor de învăţământ.
Siguranţa elevilor reprezintă o prioritate a Guvernului României, iar memorandumul care va fi aprobat de premier va contribui la îmbunătăţirea climatului de siguranţă publică în şcoli şi în perimetrul acestora.
Secretarul de stat a făcut precizări cu privire condiţiile meteorologice nefavorabile din această perioadă, avertizarea meterologică de precipitaţii, intensificări ale vântului şi grindină, măsurile dispuse pentru eliminarea efectelor negative ale fenomenelor meteorologice şi comunicarea în mass-media prin „vocea unică”.