Baia Borşa: Pompierii se luptă cu focul, dar şi cu viperele

Pompierii maramureşeni care se luptă la această oră cu incendiul izbucnit în zona Colbu au de înfruntat, pe lângă foc, şi viperele din zonă, care le pot pune serioase probleme celor aflaţi în zonă pentru stingerea incendiului.

La această oră, potrivit ISU MM, pompierii se luptă trei incendii de vegetaţie uscată izbucnite în zona montană. Cel mai mare dintre acestea este cel semnalat în zona Vârful Piciorul Caprei, la o altitudine de 1400 de metri, la aproximativ 26 de kilometri est de Baia Borşa.

„Din primele estimări ale pompierilor aflaţi la faţa locului, incendiul afectează o suprafaţă de circa 30 de hectare de pădure de conifere. La stingerea incendiului acţionează echipaje ale Secţiei de Pompieri Vişeu de Sus şi Gărzii de Intervenţie Borşa, din cadrul aceleiaşi subunităţi.

Operaţiunile sunt coordonate la faţa locului de către col. Eugen Nour, adjunct al inspectorului şef al I.S.U. Maramureş. La intervenţie mai participă mr. Adrian Vlaşin, comandantul Secţiei de Pompieri Vişeu de Sus şi slt. Iulian Savu, de la Garda de Intervenţie Borşa, cu 14 subofiţeri. Lor li s-au alăturat 40 de silvicultori şi muncitori forestieri de la Ocoalele Silvice Borşa, Vişeu de Sus şi Poienile de sub Munte, coordonaţi de către Adrian Danci, directorul Direcţiei Silvice Maramureş.

La faţa locului au mai fost prezenţi Toader Mihali, primarul oraşului Borşa şi Ioan Timiş, viceprimarul localităţii. Zona este greu accesibilă din cauza terenului accidentat, cu pante mari, iar vântul a făcut ca vizibilitatea să scadă foarte mult.

În plus, personalul de intervenţie a întâlnit deja mai multe vipere, ceea ce creşte riscurile pentru cei care luptă cu flăcările. Ca urmare, operaţiunile au fost întrerupte la lăsarea întunericului şi vor fi reluate mâine dimineaţă. Din partea Direcţiei Silvice va fi prezent Iacob Andreica, directorul adjunct al instituţiei.

Un alt incendiu a fost anunţat în seara zilei de 29 iulie, la 19.05, în zona vârfului Pleşca Mare, la circa 30 de kilometri nord de Baia Mare. La locul respectiv acţionează două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Baia Mare, coordonate de lt. Nicuşor Miclăuş, comandantul subunităţii, doi jandarmi din cadrul postului montan şi personal silvic.

Acestora li s-a alăturat un echipaj al Detaşamentului de Pompieri Sighetu Marmaţiei, care a lichidat incendiul ce se manifesta pe partea nordică. Pompierii băimăreni au localizat şi ei incendiul şi lucrează la stingerea ultimelor focare. Din primele estimări, focul a afectat circa 7 hectare de păşune alpină.
Două echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Sighetu Marmaţiei s-au deplasat spre Vârful Ţiganu, la o altitudine de circa 1200 de metri, situat la circa 20 de kilometri sud de Sighetu Marmaţiei, unde a fost semnalat încă un incendiu de păşune alpină.

Terenul pe care acţionează pompierii sigheteni este, de asemenea, accidentat şi zona greu accesibilă. De mare ajutor au fost membrii Clubului Enduro Sighetu Marmaţiei, care au asigurat transportul pompierilor cu patru maşini de teren, conduse de chiar de proprietarii lor, care cunosc foarte bine zona. La stingerea incendiului au acţionat angajaţi ai Direcţiei Silvice Maramureş. La această oră, incendiul a fost lichidat.

Şi tot în data de 29 iulie un echipaj al Detaşamentului de Pompieri Baia Mare a intervenit la un incendiu de vegetaţie uscată izbucnit pe strada Luminişului din municipiu. Intervenţia lor rapidă a limitat suprafaţa afectată de foc la circa 200 de metri pătraţi.

Pompierii maramureşeni au continuat astăzi seria acţiunilor de sprijin a populaţiei afectate de secetă. Astfel, un echipaj al Pichetului de Pompieri Târgu Lăpuş a acţionat la alimentarea cu circa 9000 de litri de apă a unei gospodării din localitatea Rohia”, au anunţat cei de la ISU MM.

R.B.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole