Baia Mare: 3 hectare de teren pentru mutarea rromilor

Rromii din Baia Mare, in atentia autoritatilor centrale. Primaria Baia Mare si-a facut astazi publice intentiile in ceea ce priveste rezolvarea odata pentru totdeauna a zonelor locuite de rromi, gen Craica sau Pirita.

Este vorba despre un proiect pilot prezentat astazi, 13 septembrie in cadrul unei intalniri avute cu o comisie de lucru de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.Aceasta a sosit azi dimineata in Baia Mare pentru a identifica şi oferi sprijin, autorităţilor, dar şi comunităţilor de etnie rromă din judeţul Maramureş.

Oficialii Prefecturii Maramures au tinut sa sublinieze ca delegaţia, alcătuită din secretarul de stat Valentin Mocanu din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, directorul Dorin Ciomag şi Elena Ciocan din Ministerul Administraţiei şi Internelor, a avut o intalnire la Palatul Administrativ cu prefectul Sandu Pocol, primarul Cătălin Cherecheş şi reprezentanţi de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenţiei Naţionale pentru Romi, Inspectoratului Judeţean de Poliţiei, Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Agenţiei Judeţene pentru Formare şi Ocupare Profesională, Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor şi Serviciului Public de Asistenţă Socială Baia Mare.
Primarul Cătălin Cherecheş a prezentat un proiect pilot de integrare în comunitatea băimăreană a persoanelor, care de altfel reprezintă şi strategia municipală pentru persoanele de etnie rromă. Au fost identificate trei variante de teren pentru construcţia de locuinţe (modulare, cărămidă sau beton). Sunt vorba de aproximativ 400 de locuinţe care urmează să fie amplasate pe o suprafaţă de trei hectare de teren.
Acestea vor beneficia de toate utilităţile (alimentare cu energie, apă, gaz metan), iar primăria va oferi condiţii pentru transportarea copiilor de etnie rromă la grădiniţele şi şcolile din municipiul Baia Mare. Se va pune accent pe un proiect intitulat „after school” care va fi un centru destinat desfăşurării de acţiuni sportive şi culturale pentru copiii de etnie rromă, a spus edilul băimărean.

Reprezentanţii autorităţilor centrale au apreciat efortul autorităţilor locale şi şi-au oferit tot sprijinul pentru implementarea proiectelor elaborate de Primăria şi Consiliul Local Baia Mare care vin în sprijinul cetăţenilor de etnie rromă şi le oferă o şansă de a se integra şi munci în comunitate.

Delegaţia de la nivel central a vizitat locaţiile din municipiul Baia Mare unde trăiesc comunităţi de rromi şi au solicitat datele necesare, în vederea pregătiriiunor adrese destinate comisarului pentru justiţie Vivianne Reding şi organizaţiei Amnesty International, cu privire la situaţia reală a rromilor şi măsurile întreprinse de autorităţile administraţiei publice locale.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole