Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă, vizibilitate redusă de viscol în Pasul Prislop şi DN1C!

Potrivit ultimelor informaţii furnizate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, în judeţ la această oră circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Nu sunt drumuri publice blocate sau persoane înzepezite pe sectoarele de drumuri publice, datorită precipitaţiilor sub formă de ninsoare.

Ninge viscolit pe DN1C, între km114 şi km 147. Vizibilitatea este redusă sub 150 de metri. De asemenea, ninge viscolit pe DN18, în Pasul Prislop, vizibilitatea este redusă în trafic sub 100 de metri. Vântul prezintă intensificări cu viteza de până la 70 km/h.

Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto care doresc să traverseze pasul montan să îşi adapteze viteza în funcţie de condiţiile meteorologice şi cele existente pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a evita deraparea sau patinarea care pot favoriza producerea de accidente rutiere.

Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu vizibilitate redusă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

Toate utilajele sectoarelor de drumuri naţionale şi judeţene disponibile de intervenţie sunt în trafic. Se acţionează pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi răspândirea de material antiderapant. Pe aceste sectoare vizibilitatea este bună în trafic, iar vântul suflă moderat.

Pe DN1C, stratul de zăpadă frământată măsoară între 0-2 cm. Pe acest sector s-a intervenit cu 16 tone de material antiderapant. Pe E58, Baia Mare-Satu Mare stratul de zăpadă frământată are grosimea cuprinsă între 0-1 cm, pe un sector de drum cu o lungime de un kilometru.

S-a intervenit cu şase tone de material antiderapant. Pe DN 18, în Pasul Gutâi stratul de zăpada măsura între 0-1 cm (între km3 şi km 15) şi între 1-3 cm (între km15 şi km38). La Sighetu Marmaţiei, pe DN18, stratul de zăpadă măsura între 0-2 cm. S-au împrăştiat 20 tone de material antiderapant.

Pe DN19, grosimea stratului de zăpadă frământată avea între 0-1 cm. S-a acţionat cu 18 tone de material antiderapant. Pe DN18, la Petrova grosimea stratului de zăpadă frământată este cuprinsă între 1-3 cm. Şi pe acest sector s-au răspândit 10 tone de material antiderapant. Pe DN18 şi DN17C, la Vişeu de Sus, grosimea stratului de zăpadă frământată era cuprinsă intre 0-1 cm. Utilajele au acţionat şi au aruncat cinci tone de material antiderapant.

În Pasul Prislop, pe DN18, stratul de zăpadă frământată avea o grosime cuprinsă între 0-1cm (între km131 şi km156), respectiv 0-2 cm (între km156 şi km180). Prefectul Sorin Rednic a precizat că nu sunt probleme în alimentarea cu energie electrică, gaz metan, apă potabilă şi canalizare în judeţ.

„Am dispus societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale şi judeţene pentru a interveni eficient, în scopul asigurării desfăşurării circulaţiei rutiere în judeţ, fără perturbarea traficului rutier. Am solicitat primarilor, în calitatea lor de preşedinţi ai comandamentelor locale de iarnă, să asigure efectuarea lucrărilor de deszăpezire la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. S-au efectuat verificări în teritoriu şi se acţionează, în acest sens”, a declarat Sorin Rednic.

Rugăm conducatorii auto sa se intereseze înainte de a efectua deplasarea despre traseul ales precum şi despre condiţiile meteo prognozate pentru zona tranzitată, dar şi condiţiile rutiere de pe sectoarele de drumuri pe care doriţi să le străbateţi.

Aderenţa pe carosabil cu zăpadă este una mai redusă, iar spaţiul de oprire a autovehiculului în aceste condiţii este mai mare (se dublează sau triplează). Conduceţi preventiv pe porţiunile de drum cu aderenţă scăzută (poduri, podeţe, viaducte, în zona de deal şi de munte, unde sunt curenţi de aer rece şi umezeală), drumuri în pantă sau la coborârea acestora.

Situaţia hidrometeorologică este monitorizată permanent de către Centrul Operaţional al Comandamentului Judeţean de iarnă şi Dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole