Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Instituţia Prefectului judeţului Maramureş au organizat astăzi, 13 martie o dezbatere publică cu titlul “Programul de mediere sanitară: provocări şi oportunităţi pentru comunităţile cu romi din judeţul Maramureş”.
Au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai unor primării din judeţ, respectiv primăria Recea, prin primarul său, primăria Coltău sau Primăria Baia Mare, prin şeful SPAS, Bogdan Gavra.Acesta din urmă a şi declarat ca 60% din timpul său să fie alocat pentru rezolvarea problematicilor rromilor din municipiu, rromi care de multe ori nici nu vor să fie ajutaţi.
Evenimentul a pus în discuţie publică, la nivel judeţean, programul de mediere sanitară ca instrument de lucru în procesul de îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei de etnie romă, având în vedere procesul de descentralizare a serviciilor de sănătate publică.
Acţiunea s-a înscris în cadrul proiectului “Programul de Mediere Sanitară: oportunitate de creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome”, implementat in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013 de către Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen, în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6, Domeniul Major de Intervenţie 6.3.
Dr. Călin Man, purtatorul de cuvant al DSP Maramureş a declarat la aceeaşi dezbatere că mulţi rromi nu pot beneficia de programele de mediere sanitară adresate lor, pentru că nu şi-au declarat etnia, sau chiar nu au acte deloc.
Rareş Bogdan