Activitatea de producţie a companiei miniere REMIN Baia Mare a fost sistată complet în ianuarie 2007 (dar, nota bene, sistarea acestei activităţi fiind „perfect pregătită“ de către guvernările anterioare).
A fost bine, a fost rău? Chiar era necesar? Puteau fi salvate măcar anumite exploatări miniere? – de exemplu, măcar Cavnic, Baia Sprie, Şuior (poate şi Săsar?), Turţ, plus Flotaţia Centrală. În ce condiţii? Cât aur a dat această companie ţării?
Puteţi afla câteva chestiuni concrete şi extrem de importante, unele pur şi simplu stupefiante, despre cum a fost distrus deliberat mineritul neferos din nord-vestul ţării (şi implicit sectorul metalurgic – doar este vorba despre producţia de aur, argint, cupru, plumb, zinc etc.), distrus pas cu pas, de către ceea ce într-adevăr se numeşte “MAFIA” DIN SECTORUL MINIERO-METALURGIC!!!
O structură de tip mafiot care a existat şi a funcţionat din plin în ultimii 22 de ani; şi care, frumos „coafată“, există şi astăzi! Ceea ce puteţi auzi în înregistrarea video inserată aici nu este doar o simplă şi banală poveste; îl puteţi auzi pe Nicolae Dicu, specialist recunoscut la nivel naţional, explicând şi discutând cu un alt specialist de profil, Vasile Coman.
Ambii au fost directori de exploatări miniere, ambii au condus ceea ce-a fost Compania naţională a metalelor preţioase şi neferoase REMIN Baia Mare (fostă R.A.Pb.Zn., fosta Centrală a Minelor până în 1989), iar Dicu a fost pentru scurtă vreme, după 1990, ministru secretar de stat în Ministerul Industriilor.
Sigur că unii ar putea replica (chiar înainte de a vedea/asculta înregistrarea): păi înseamnă că şi ei doi au fost în sistem, ce-au făcut ei atunci? Păi tocmai aici e cheia subiectului, exact despre asta este vorba; Dicu explică pe scurt ce-a putut face, ce-a făcut, ce n-a putut face şi de ce nu, iar despre Coman, care a fost numit director general la REMIN în 1998 (deci pe vremea guvernării CDR), cum a fost urgent înlăturat de-acolo doar după câteva luni (!) exact de către cei care-l numiseră în funcţie!
Asta spre deosebire de mai toţi ceilalţi directori generali care s-au perindat, din 1992 până astăzi, în fruntea companiei REMIN şi care, fără excepţie, au acceptat fără să crâcnească absolut toate “directivele” guvernamentale cretinoide şi sforăriile de culise care au dus într-un final la punerea pe butuci a REMIN-ului (în 2007, reţineţi!; dar tot atunci şi cam la fel s-au petrecut lucrurile şi la Minvest Deva), implicit distrugerea uzinelor metalurgice din zonă! Şi, atenţie!, exact în contextul menţionat a fost favorizată apariţia “afacerii” private străine AURUL în zona Baia Mare, apoi redenumită Transgold, astăzi ROMALTYN Mining din Baia Mare!
De asemenea, Vasile Coman explică, în linii mari, cum şi în ce condiţii ar putea fi repornită, eventual, subliniez, eventual o anumită parte a mineritului neferos (doar anumite zone). La discuţia înregistrată a mai participat şi profesorul universitar Nicolae Băncilă, moderatorul discuţiei fiind Vasile Tivadar. De subliniat că, nefiind implicat politic, Nicolae Dicu îl susţine pe Coman în demersurile sale inclusiv pe linie politică.
Peter CZOMPA
P.S.: Această înregistrare a fost pentru prima oară dată publicităţii cu câteva zile în urmă (pe site-ul ziarului pe care-l conduce) de către ziaristul băimărean Nicolae Teremtuş – unul dintre foarte puţinii gazetari maramureşeni care cunosc în detaliu acest subiect extrem de complex şi controversat: industria miniero-metalurgică neferoasă românească.
Domnule Peter
am ascultat si vizionat inregistrarea si ma asteptam la dezvaluiri mai concrete. In expunere este facuta o analiza cumva de ansamblu, general-genralisima, care poate duce ( in mod rauvoitor desigur)la interpretarea ca prezentarea este subiectiva pentru sustinerea programului verzilor.
Totusi, eu care constat ca oameni sunt de buna credinta, imi doresc sa merg pina in miezul situatiilor, la oamenii care au dezvoltat legaturi de interese personale in detrimentul tarii si pina la urma a sutelor de mii de oameni a caror existenta a fost data peste cap prin aducerea lor in situatia de cersetori sau de disperati care parasesc tara ca sa munceasca pe plantatiile altora.
Eu nu am pregatire economica sau in vreao specialitate legata de mediu, de aceia imi doresc sa apara niste oameni capabili si afurisiti rau, care sa ancheteze pina in maduva…lucrurilor, intreegul film al distrugerii economiei noastre in speta a mineritului.
Unde ii gasim ? Eu sunt din Bucuresti, si activez ca voluntar in toate manifestarile care au avut loc privind situatia Rosia Montana, sau mai recent a CupruMin, gazele de shist. Am senzatia f puternica de inutilitate, de facut frectie la picioare de lemn. Pina nu aratam cu degetul fix catre niste vinovati , nominal, cu explicarea amanuntita a derularii ( uneori chiar cu candoare din partea actantilor)a procesului de corupere si de prioritizare a interesului personal si nu cerem in „piata publica” deferirea lor justitiei, o sa fim precum canii care latra la luna.
Iata mai nou ce ne-a facut Ponta. Dupa ce ne-a asigurat ca proiectu MGC nu se va derula daca….( aici intrind conditii care se stie n-au cum sa fie indeplinite, deci proiectul nu se va materilaliza…….dar bursa din Toronto merge inainte ! ) apare un Chitoi, (om de-al lui Ponta, nu ?) care scoate porumbeii „pacii” pe gura , pentru….fix bursa din Toronto !
Cei din USL s-au folosit de manifestarile „P-ta Univ” din Bucuresti, pentru a avea greutate si credibilitte sa darime guvernul care era hot pe fata. Asta sa fie oare , pe dos, dar tot hot ?
Sunt si pe facebook si va rog trimitet-mi inregistrarea pe adresa ca sa o dau mai departe pe platforma bucuresti
Sa auzim de bine
Aşa mi s-a părut şi mie că nu s-a spus nimic concret… lucruri generale poate spune oricine care urmăreşte cu interes ce se mai întâmplă în mineritul românesc – care a fost făcut praf şi pulbere când era de stat, pentru a fi dat pe mâna unor privaţi, în complicitate cu politicieni şi foşti directori de uzine sau de Regie. Încă se derulează procese care se pot finaliza cu rezultate surprinzătoare şi nefaste pentru cetăţeni şi benefice pentru politicieni şi corporaţii. Mai ales dacă după alegeri vom avea o conducere monocromă şi roşie pe toate planurile, care să facă tot ce vor muşchii săi.