La Concursul Național Interșcolar „Emil Racoviță”, organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), elevii de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” au obținut unul din marile premii: un laborator de informatică dotat cu
27 de calculatoare.
În urma jurizării proiectelor a 120 de școli și licee din țară (zece din Maramureș), au fost declarate câștigătoare cinci instituții de învățământ, CNVL fiind singura din Maramureș. Toate echipele premiate vor primi câte un laborator de informatică oferit de System Plus, partener HP în România, un abonament la National Geografic România și un exemplar în limba română din Originea speciilor de Charles Darwin.
Toma Pătrașcu, vicepreședintele ASUR: „Etapa de jurizare a concursului a fost una extrem de dificilă, deoarece multe echipe au avut proiecte remarcabile. Echipa Colegiului Național „Vasile Lucaciu” se numără printre câștigători deoarece a reușit să impresioneze juriul prin metodele diverse de implicare a elevilor și prin creativitatea de care a dat dovadă. Dorim să felicităm pe această cale întreaga echipă – atât elevii care s-au implicat în proiect, cât și profesorii care i-au îndrumat!”
Tema proiectului fiind evoluția, implicarea lucaciștilor a fost una ridicată. La majoritatea activităților au participat 50 de elevi, iar la flashmob au spus „prezent!” peste 300 de elevi. De la începutul lunii martie și până în 22 mai 2012, ei au realizat o expoziție care a fost amplasată pe mai multe nivele ale școlii, o pagină web, un film, o sesiune de comunicări, flashmobul menționat și totodată au oferit o imagine nouă garajelor de lângă liceu, acoperind cu graffiti peste 30 de metri.
„Ne-am hotărât să ne înscriem la concurs în momentul în care am văzut mottoul acestuia, «Îndrăznește să gândești!». Pe parcurs am constatat că pentru noi a fost cu adevărat importantă însăși participarea, nu neapărat câștigarea unui premiu,
activitățile fiind pline de momente de neuitat, care ne-au consolidat relațiile de prietenie și ne-au incitat setea de cunoaștere aprofundată a evoluționismului.”, a declarat prof. Carmen Matiaș, coordonatorul proiectului.
Cei interesați pot vizualiza peste 100 de fotografii de la activitățile desfășurate la CNVL pe pagina de Facebook a acestuia (www.facebook.com/lucaciu).
La realizarea filmului a contribuit şi publicaţia noastră, Transilvania TV NEWS, prin realizarea montajului video.
Felicitările noastre pentru reuşită!!!
Lucrețiu Pop
student practicant la CNVL