În Coroieni Ziua Naţională a fost sărbătorită în jurul porcului de Crăciun (VIDEO)

În Coroieni  Ziua Naţională a fost sărbătorită în jurul porcului de Crăciun (VIDEO)

În Ţara Lăpuşului produsele tradiţionale de porc se pregătesc cu mai bine de trei săptămâni înaintea Crăciunului iar acest lucru pune gazdele la treabă chiar de la începutul postului când oamenii taie porcii mult mai devreme decât în alte zone ale ţării. Sfârşitul de săptămână prelungit cu prilejul zilei de 1 Decembrie a făcut ca sute de porci să fie trimişi direct la saramură şi afumătorii. Cum nu există tăiatul porcului fără specialişti în prepararea tradiţională a bucatelor alese, măcelarii sunt acum la mare căutare. Mai ales în aceste zile, un măcelar bun poate fi găsit doar cu programare.

 

Forfota în gospodăria familiei Dan începe de cum se crapă de ziuă.  Valer, capul familiei este unul dintre măcelarii renumiţi ai zonei iar pentru ziua de 1 Decembrie a fost programat încă din toamnă. Maramureşeanul merge oriunde este solicitat dar lucreează şi la domiciliul său cu marfa clientului. De această dată clientul şi solicitarea vin tocmai din oraşul Târgu Lăpuş. Porcul a fost cumpărat din Vima Mare gata tăiat după care a fost adus în curtea gospodarului din Coroieni pentru a fi pregătit după datină.

Ziua Naţională s-a sărbătorit aşa cum se cuvine cu urări de sănătate şi un pahar de horincă. Porcul de Crăciun adună în fiecare început de iarnă familia cu mic cu mare însă pentru cei plecaţi în străinătate ambianţa tradiţională poate fi ”gustată” mai întâi doar prin pozele trimise în reţelele de socializare. În Maramureş tăiatul porcului  se sfârşeşte abia după ce cârnaţii şi caltaboşii sunt gata iar slăninile sunt aşezate îm saramură.

Mircea MUREŞAN

Recomandari

Alte Articole