100 de persoane se luptă cu flăcările din Munţii Gutâi

Un incendiu izbucnit în apropierea vârfului Creasta Cocoşului este şi la această oră în desfăşurare. Duminică dimineaţa, la prima oră, un echipaj al Detaşamentului de Pompieri “Căpitan Marchiş Adrian” Baia Mare şi unul de la Detaşamentul de Pompieri Sighetu Marmaţiei s-au în zonă pentru stingerea acestuia împreună cu angajaţi ai Direcţiei Silvice şi ai ocoalelor silvice din Baia Sprie, Mara şi Sighetu Marmaţiei, membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari din zona Mara.

Dn cauza numărului mare de misiuni executate în ultima perioadă, în special intervenţiile la incendiile de vegetaţie uscată şi transporturile de apă menajeră la cetăţenii afectaţi de secetă, combustibilul Detaşamentului de Pompieri “Căpitan Marchiş Adrian” Baia Mare este pe terminate, iar Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, a promis că luni, 27.08.2012, ne va spriijini cu cantitatea de combustibil necesară desfăşurării în bune condiţii a intervenţiilor.

Peste 100 de persoane acţionează la stingerea incendiului din Vf. Gutâiul Mare

Purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă a declarat că la incendiul de vegetaţie uscată, izbucnit aseară pe Creasta Cocoşului (Munţii Gutâi, Vf. Gutâiul Mare), acţionează peste 100 de persoane (silvicultori, pompieri militari, comisari de mediu, membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă). Incendiul a afectat aproximativ 30-40 de hectare.

„Prefectul Sorin Rednic, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, s-a deplasat la faţa locului pentru a cunoaşte cu exactitate situaţia şi pentru a fi luate măsuri suplimentare.

În zona nu sunt amplasate locuinţe sau anexe gospodăreşti, însă există posibilitatea ca rafalele de vânt să contribuie la extinderea incendiului spre unităţile administrative Cavnic şi Budeşti . Echipele mixte de intervenţie acţionează pe ambii versanţi muntoşi cu utilaje (buldoexcavator şi taf-uri), respectiv drujbe pentru crearea unor culoare de protecţie (prin defrişare) care să nu permită extinderea incendiului spre alte zone împădurite. Se acţionează dificil, datorită terenului accidentat, specific crestei montane, cu relief stâncos şi în pantă.

Asistenţa medicală pentru echipele de intervenţie este asigurată de un echipaj SMURD. Aceştia vor fi transportaţi cu echipamentele medicale pe Creasta Cosoşului de către două autovehicule de teren ale membrilor clubului 4×4 Baia Mare. Cele două autovehicule de teren asigură şi transportul apei (din sursele alternative identificate) folosite de echipele mixte de intervenţie la stingerea incendiului. De producerea incendiului a fost anunţată conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor”, a subliniat Bucă.

R.B.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole