Instalaţie de biogaz în oraşul Seini, judeţul Maramureş

Investiţie pentru testarea şi demonstrarea fezabilităţii producerii de biogaz din gunoi de grajd şi deşeuri organice menajere prin fermentaţie anaerobă, dar şi de energie în co-generare în oraşul Seini din judeţul Maramureş. . Decizia a fost luată în urma analizei studiilor de prefezabilitate şi aparţine Comisiei Tehnice din cadrul Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, iar investiţia se face în cadrul proiectului “Controlul integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Investiţia, cu caracter pilot, va demonstra eficienţa utilizării gunoiului de grajd şi a dejecţiilor provenite de la ferme zootehnice și gospodării individuale pentru producerea de energie şi fertilizant organic.

Instalaţia de biogaz va avea capacitatea de a trata şi stabiliza circa 10.000 tone/an de gunoi de grajd şi deşeuri organice, reducând în mod semnificativ presiunea de azot asupra terenurilor agricole din zonă. În paralel cu activitatea de producţie, se vor organiza demonstraţii adresate fermierilor cu scopul de a-i încuraja să solicite fonduri de la Uniunea Europeana pentru realizarea unor proiecte similare.
Capacitatea de producere de energie a instalaţiei de biogaz care urmează a fi construită este preconizată la 370 Kwh electric.

Investiţia are o valoare de 2.500.000 euro, din care 86% este asigurat de Ministerul Mediului si Schimbărilor Climatice dintr-un ajutor financiar nerambursabil acordat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF), iar 14% reprezintă co-finanţare de la Primăria Oraşului Seini.

Se estimează ca lucrările de construcţie a instalaţiei de biogaz vor începe în octombrie 2013.
Lucrările de construcţie vor fi executate de către o companie ce va fi selecţionată în urma unei licitaţii naţionale. Termenul de finalizare a investiţiei este iunie 2014.

Gunoiul de grajd și deșeurile menajere conțin, pe lângă nutrienți, și o masă organică ce poate fi valorificată pentru generarea de energie. Prin fermentația anaerobă, care are ca rezultat formarea de biogaz, este recuperată o parte din energia conținută în substrat, digestatul rămas putând fi utilizat cu succes ca îngrășământ.

România a primit un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și un grant de la Facilitatea Globală de Mediu (Global Environment Facility – GEF) pentru a sprijini implementarea Proiectului „ Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN) în localități selecționate vulnerabile sau potențial vulnerabile la poluarea cu nutrienți (ZVN). Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerințelor Directivei Nitrați a UE prin (a) reducerea poluării cu nutrienți a corpurilor de apă, (b) promovarea modificărilor comportamentale la nivel de comună și (c) întărirea capacității instituționale și de reglementare.

În vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijină Guvernul României prin:
a) Implementarea unei serii de investiții în circa 69 de localități ZVN, incluzând: (i) sisteme comunale de depozitare și manipulare pentru a promova o mai bună gestionare a deșeurilor animale și menajere, (ii) plantarea de fâșii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie și reabilitarea pășunilor, (iii) canalizare și epurare a apelor uzate la scară mică și (iv) promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
b) Întărirea capacității instituționale a Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) și a Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) precum și a altor agenții naționale, regionale și județene implicate, de a implementa Directiva Nitrați.
c) Derularea unei campanii de Conștientizare Publică pentru a sprijini activitățile proiectului și a stimula replicarea intervențiilor proiectului în alte zone similare din România, precum și în alte țări riverane de la Marea Neagră și în țări candidate UE.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole