Învăţământ: Procese câştigate în Maramureş în valoare de 40 milioane euro

În MARAMURES Sindicatul Liber din Învăţământ a câştigat procese în valoare de 40 milioane de euro. Însă mai sunt cadre didactice cărora nu li se decontează naveta nici la această dată.

Şi totul a pornit de la o discuţie, după cum scrie Liviu Marian Pop, pe blogul său de la „o sedinta interesanta si utila cu colegii dintr-un oras, consilierii locali, primarul, viceprimarul si contabilul de acolo. Motivul: decontarea navetei si plata sentintelor”.

„Afirmatia facuta in timpul intalnirii de catre primar ca: „AM DAT SCOLII _______ lei de unde sa mai platim sentintele si naveta” m-a facut sa reactionez rapid. Explicatia este legata de bugetul unitatilor de invatamant. Avem 4 surse de finantare care ajung in scoli .Le gasiti in orice buget al unitatilor de invatamant.

1. SALARII (finantare per elev- nr de elevi x suma din HG) deci de la bugetul de stat in functie de cati elevi snt. Iar elevii vin ca sunt profesorii buni. Daca nu erau mergeau la scoli din alte orase. (sume cuprinse in LEGEA BUGETULUI DE STAT anexa 5)
2. UTILITATI (nr de elevi inmultita cu suma prevazuta in HG din dec 2011) deci tot de la bugetul de stat. Este primul an in care vin bani de la bugetul de stat. (1,25% in fiecare trimestru).
3. HOTARARILE JUDECATORESTI (sume cuprinse in LEGEA BUGETULUI DE STAT anexa 5) castigate de catre SINDICATELE DIN PREUNIVERSITAR
4. SUME DIN CONSIILE LOCALE – daca vin – si acestea tot din salariile noastre.

Ceea ce nu spun primarii este urmatorul aspect. DIN IMPOZITUL PE SALARII DE LA PCT 1 SI DE PE HOTARARILE JUDECATORESTI aproximativ 8% (din impozitul pe salarii de 16%, 47% raman in bugetul local si 53% merg la bugetul consolidat) constituie sume care raman in bugetul local. Stimati primari si consilieri locali va anunt ca daca nu existau sindicatele nu aveati sume suplimentare in bugetele locale.

Asa ca, din aceste sume se pot plati atat naveta cadrelor didactice cat si formarea profesionala a colegilor nostri. Nu puteti deveni domnilor alesi locali, administratorii banilor pe care dascalii, copiii si sindicatele ii aduc in comunitatea dumneavoastra.

Nu va cerem decat banii pe care noi ii aducem. 8% din această sumă inseamnă 3,2 milioane de euro care rămăn in administraţiile locale în urmatorii 5 ani ( 5% in 2012, 10% in 2013, 25% in 2014, 25%in 2015, 35% in 2016).

Vreau sa vad ce parlamentar, primar sau ales local a adus 3,2 milioane de euro in Maramures.Cati bani aduc profesorii in bugetele locale? Plata sentintelor judecatoresi si plata navetei”, scrie Liviu Marian Pop.

R.B.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole