Ioan Doru Dăncuş – Inimă de moroşan / Voi sprijini reabilitarea palatului Culturii (palatul Episcopal) din Sighetu Marmatiei

Ioan Doru Dăncuş, candidatul ARD pentru Camera Deputaţilor din Colegiul 6 Sighet, organizează vineri, 30 noiembrie 2012, la Sighetu Marmaţiei, lansarea candidaturii.

Evenimentul va fi prefaţat de un spectacol susţinut de Aurel Tămaş, Dumitru Fărcaş, Ancuţa Anghel şi Vasile Barani, Petrică Mureşan, Ioana Pricop şi NIstorel Dragoş. Totodată, Ioan Doru Dăncuş va reliefa din nou importanţa rezolvării problemei cadastrului general şi individual, lucru de maximă importanţă pentru mulţi maramureşeni.

„Este important ca noi, politicienii să preluăm lucrurile bune începute de alţii şi să le ducem la bun sfârşit. În acest sens, doresc să preiau iniţiativa legislativă la care a contribuit actualul deputat Gheorghe Zoicaş, proiect de lege care îşi propune REZOLVAREA problemelor cadastrului general şi individual, mai precis ÎNTĂBULAREA gratuită a terenurilor.

Problemele apărute în cadastru se datorează lipsei fondurilor! Legea există, dar nu este asigurată finanţarea pentru întăbularea terenurilor” precizează Doru Dăncuş (ARD). Peste 60% dintre cei care sunt proprietari, dar nu au întăbulate terenurile pe ei, sunt moştenitori.

Comuniştii când au luat terenurile le-au luat întăbulate, iar acum este datoria statului român să asigure întăbularea terenului. Există un proiect de lege iniţiată de către Gheorghe Zoicaş, care a trecut de Senat şi care, în momentul de faţă este în dezbatere la comisia de agricultură la Camera Deputaţilor.

„Această lege trebuie preluată şi finalizată deoarece se pot rezolva problemele legate de cadastru astfel: se aplică o cotă procentuală (redevenţa de 10%) pe masa lemnoasă, exceptându-se lemnul de foc pentru populaţie şi celor care deţin suprafeţele de pădure de maximum 10 ha.

În acest fel se colectează anual sume de circa 25-30 milioane euro. Aproximativ 70 % din această sumă trebuie repartizată pentru realizarea cadastrului general şi individual, 10% pentru dezvoltare şi cercetare în agricultură şi silvicultură, 8% revine Consiliilor Locale pe raza cărora se desfăşoară exploatarea forestieră pentru disconfortul creat şi problemele care se crează în infrastructura localităţii şi 7% pentru aşezămintele sociale care funcţionează pe lângă lacaşele de cult şi 5% pentru sănătate” a continuat candidatul ARD.

Valorificarea patrimoniului cultural şi spiritual din Maramureş, prioritate pentru Ioan Doru Dăncuş

„Doresc crearea unui cadru legislativ prin care să stabilim reguli de conservare şi valorificare a patrimoniului nostru cultural şi spiritual. Porţile maramureşene, casele de lemn şi piatră, meşteşugurile tradiţionale, obiectele de artă tradiţională sunt valori care ne reprezintă pe noi maramureşenii şi acestea trebuie conservate şi apreciate.

Printr-o asemenea lege, statul şi autorităţile locale ar putea oferi facilităţi la plata impozitelor, subvenţii sau alte modalităţi de compensare pentru cei care construiesc şi respectă arhitectura tradiţională.

Totodata, se pot iniţia proiecte în satele maramureşene prin care să punem în valoare aceste nestemate. Mă gândesc cât de atractiv ar fi şi ce ar însemna ca în Ieudul meu natal, în Sapânţa sau în orice altă localitate să avem Strada Porţilor Maramureşene sau Strada caselor tradiţionale, zone în care pe o anumită suprafaţă să fie numai asemenea construcţii realizate cu sprijin guvernamental, european, local sau privat şi care să fie incluse în circuite turistice.

Tot în acest domeniu, voi sprijini Reabilitarea Palatului Culturii (Palatul Episcopal) din Sighetu Marmaţiei care este un simbol al sighetenilor şi acestea trebuie respectate şi puse în valoare!” a spus viitorul deputat maramureşean.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole