La finalul lunii se redeschide circulaţia pe Podul Viilor, pavat cu piatră naturală

Lucrările de reabilitare, reamenajare şi modernizare a Podului Viilor sunt în toi, muncitorii trăgând de zor la pavarea carosabilului cu piatră naturală, din dorinţa primarului Cătălin Cherecheş de a reda acestei zone istorice farmecul de altă dată.

Până la sfârşitul lunii octombrie pavajul din piatră cubică naturală va fi realizat atât pe pod, cât şi pe carosabilul dintre acesta şi intersecţia cu străzile Şteampului şi Monetăriei, urmând ca accesul auto să fie redeschis.

Apoi se va lucra la pavarea trotuarelor, tot cu piatră naturală, însă cu plăci, iar în primăvara anului viitor vor fi montaţi şi parapeţii prevăzuţi în proiect, între timp urmând să fie amplasaţi parapeţi temporari.

Din necesitatea de a reabilita podul de peste râul Săsar, de pe str. Podul Viilor, dar şi pentru a evidenţia valoarea sa istorică, momentan se efectuează lucrări de consolidare şi de modernizare ale acestuia. Podul are o singură deschidere, culeile sunt din beton armat, iar suprastructura lui este alcătuită dintr-o grindă casetată cu trei goluri, în secţiune transversală.

Lungimea totală a podului este de 36,20 de metri, iar lăţimea acestuia este de 13,90 de metri, din care aproape 9 metri sunt reprezentaţi de partea carosabilă, şi câte 2,20 de metri trotuarele. După finalizarea lucrărilor, atât partea carosabilă, cât şi trotuarele vor fi mai late cu câţiva centimetri.

Vechiul zid al cetăţii va fi marcat la intrarea pe Podul Viilor

Lucrările efectuate până în acest moment au constat în decaparea suprastructurii, şablarea şi tencuirea cu mortare speciale, pe interior şi pe exterior, injectarea fisurilor cu mortare epoxidice, suprabetonare, repararea parapetului pietonal, refacerea căii de rulare, consolidarea culeilor prin cămăşuire.

După finalizarea acestor lucrări va fi regândit şi iluminatul public în această zonă, astfel încât să se redea farmecul de altă dată acestui pod care reprezenta pe vremuri una dintre intrările în oraşul nostru. Vechiul zid al cetăţii va fi marcat şi, împreună cu placajul din piatră naturală va reprezenta cu siguranţă una dintre atracţiile zonei istorice a oraşului nostru.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Reabilitarea podului era necesară atât din motive care ţin de siguranţă, cât şi din considerente estetice. Cu această ocazie am decis să punem în valoare, prin evidenţiere, şi vechiul zid al al cetăţii, având în vedere că acest pod era pe vremuri şi intrare în vechea cetate.

Am început cu placarea carosabilului cu piatră naturală, asta deoarece arată mai bine, dar rezistă şi mai bine în timp, iar trotuarele le vom finisa cu plăci , tot din piatră naturală. Am regândit şi iluminatul public, astfel că, la final, acest pod va reprezenta cu siguranţă o atracţie atât pentru băimăreni, cât şi pentru turişti. Întregul demers izvorăşte şi din dorinţa de a reda farmecul de altă dată a zonei istorice, dar şi evidenţierea ei”.

De la finalul lunii octombrie, accesul auto va fi redeschis pentru cei care vin de pe str. Minerilor şi doresc să tranziteze Centrul Vechi. Apoi, între străzile Monetăriei şi Piaţa Libertăţii, banda de cirulaţie va fi închisă pentru realizarea branşamentelor de la biserică, însă aceste lucrări vor fi finalizate până la sfârşitul anului în curs. Podul Viilor, aşa cum este prevăzut în proiect, cu tot ceea ce înseamnă consolidare, reabilitare şi modernizare, va fi finalizat în primăvara anului viitor.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole