Maramureş: Autorităţile se tem deja de inundaţii

Măsuri de prevenire în vederea producerii inundaţiilor. Prefectul Sandu Pocol a cerut la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, măsuri de prevenire a producerii inundaţiilor, ca urmare a posibilităţii topirii zăpezii, datorită precipitaţiilor sub formă de ploaie şi lapoviţă, dar şi încălzirii vremii.

„Se impun realizarea de activităţi pentru întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos, aluviunilor şi a deşeurilor din secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor şi decolmatarea gurilor de canalizare.

Au fost solicitate măsuri de monitorizare pentru a evita blocarea cu plutitori şi gheţuri, în special în zonele unde sunt amplasate gospodării; poduri rutiere şi de cale ferată, prizelor de apă, de evacuare a apei din incinte. O atenţie deosebită trebuie acordată zăpezii depuse pe acoperişurile imobilelor şi a ţurţurilor de gheaţă formaţi la streaşina caselor sau acoperişurilor şi care odată cu încălzirea condiţiilor meteorlogice se pot încălzi şi pune în pericol sănătatea cetăţenilor (proprietarilor) sau persoanelor care trec pe trotuare şi căi de acces”, a arătat Pocol.

Primarii, în calitatea lor de președinte al Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, au obligaţia de a folosi toate mijloacelor existente pentru avertizarea cu prioritate a populaţiei şi obiectivelor aflate în zonele de risc la inundaţii prouse de revărsări ale cursurişpr de apă, scurgeri de pe versanţi şi accidente la construcţii hidrotehnice, aşa cum sunt ele delimitate în planul local de apărare, precum şi a populaţiei aflate în zonele de risc pentru producerea fenomenelor meteorologice periculoase şi a poluărilor accidentale.

Declanşarea acţiunile operative de apărare în zonele periclitate, în conformitate cu prevederile planului de apărare aprobat, fac referire la: supravegherea permanentă a zonelor de risc; dirijarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie; supraînălţarea şi consolidarea digurilor şi a malurilor, în funcţie de cotele maxime prognozate; stabilirea locurilor şi condiţiilor în care urmează a se desfăşura acţiunile de evacuare temporară din zonele inundabile; evacuarea preventivă a oamenilor şi animalelor şi punerea în siguranţă a bunurilor ce nu pot fi evacuate, prin ridicare la cote superioare sau prin ancorare.

Alte măsuri preventive prevăd:asigurarea participării forţelor de intervenţie alcătuite din personalul serviciului voluntar pentru situații de urgență la acţiunile operative desfăşurate de specialiştii unităţilor deţinătoare de lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor; asigurarea asistenţei medicale.

Pentru a evita punerea în pericol a vieţilor cetăţenilor şi pentru a limita eventualele pierderile de bunuri, este necesar ca populaţia să fie pregătită să contribuie la prevenirea şi la înlăturarea efectelor inundaţiilor.

De aceea, este bine să cunoască că au următoarele obligaţii: să respecte şi să aplice normele şi regulile de protecţie civilă stabilite; să ducă la îndeplinire măsurile de protecţie civilă dispuse de autorităţile competente; să informeze autorităţile sau serviciile de urgenţă abilitate despre iminenţa producerii sau producerea oricărei situaţii de urgentă despre care iau cunoştinţă.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole