Maramureşul va avea un ONG pentru susţinerea fermierilor şi meşteşugarilor

Palatul Administrativ a găzduit în acest weekend un seminar organizat de către Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice (APPTE) Maramureş, seminar în cadrul căruia preşedintele CJ Maramureş, Mircea Man a şinut să facă public faptul că se fac demersuri în vederea înfiinţării unui ONG la nivel de judeţ, pentru susţinerea şi promovarea fermierilor şi meşteşugarilor.

“Vreau să vă felicit pentru munca pe care o depuneţi şi pentru că nu renunţaţi la agricultură. Maramureşenii sunt harnici şi ştiu foarte bine ce au de făcut pentru ca acest domeniu – agricultura – să fie promovat atât în ţară, cât şi peste hotare.

Tocmai de aceea, consider importantă înfiinţarea în Maramureş a unui ONG, cu aprobarea consilierilor judeţeni, un aport deosebit avându-l aici consilierul Anton Rohian, un specialist în agricultură, prin care să putem organiza, în mod eficient, mai multe reprezentări cu succes ale produselor tradiţionale ale fermierilor maramureşeni, dar şi a obiectelor artizanale realizate de meşteşugarii noştri.

Peste tot pe unde mergem, produsele din Maramureş sunt foarte bine apreciate, la fel şi tot ce ţine de creaţia artistică a moroşenilor. De aceea, cred că ONG-ul pe care în vom face, cu aprobarea consilierilor judeţeni, ne va pune şi mai mult în valoare”, a spus Mircea Man.

Chiar dacă titlul seminarului a fost “Creşterea porcilor din rasa autohtonă Mangaliţa – Oportunităţi pentru fermierii maramureşeni”, în cadrul discuţiilor s-a vorbit în principal despre importanţa susţinerii agriculturii în dezvoltarea economică a judeţului, şi nu numai. Specialiştii prezenţi au dezvoltat teme precum importanţa creşterii animalelor din rasa autohtonă, înfiinţarea de mici abatoare în judeţ, precum şi modalităţile prin care să atragem fonduri pentru dezvoltarea eficientă a fermierilor maramureşeni.

În acest context, Mircea Man a adus şi unele critici, acestea fiind îndreptate spre conducerea Direcţiei Agricole Maramureş. Şeful Consiliului Judeţean le-a reproşat celor responsabili lipsa de interes în mediatizarea programelor prin care sunt acordate o serie de facilităţi în domeniul agricol, inclusiv pentru tineri.

“Nu este permis să existe atât de multe programe favorabile cetăţenilor din mediul rural şi ele să nu fie cunoscute de cei cărora acestea se adresează. Conducerea Direcţiei Agricole ar trebui să se preocupe mai mult de organizarea unor întruniri cetăţeneşti în fiecare comună şi să iasă în presă cu informări asupra aceste programe şi facilităţi. Dar, pentru unii este mult mai comod să stea în birou şi să nu facă nimic”, a conchis şeful CJ.

Pe de altă parte, atât preşedintele APPTE Maramureş, ing. Ioan Tătăran, cât şi preşedintele CJ, Mircea Man, au subliniat, şi cu această ocazie, importanţa participării judeţului Maramureş la Târgul Internaţional Agricol “Săptămâna Verde” din Berlin, care va avea loc în perioada 19-29 ianuarie 2012.

“Sunt convins că prezenţa Maramureşului la Berlin va fi un real succes. Standul judeţului nostru va fi un valoros punct de atracţie, tocmai datorită faptului că maramureşenii sunt oameni deosebiţi atât prin atitudine şi prezenţă, cât şi prin ceea ce ştiu să facă. Aşadar, va fi cel mai bun prilej de promovare a Brandului Maramureş”, a punctat Mircea Man.

La rândul său, Ioan Tătăran, preşedintele APPTE Maramureş a apreciat interesul pe care preşedintele Mircea Man îl manifestă în susţinerea fermierilor maramureşeni, mai ales prin în ce priveşte iniţiativa înfiinţării unui ONG în acest sens.

“Apreciem interesul preşedintelui Mircea Man de a ne facilita deplasarea şi şederea în bune condiţii la Berlin, asfel încât să ne putem promova produsele pe plan internaţional. Mai mult, este promotorul ideii de a crea un brand al Maramureşului în ceea ce priveşte produsele tradiţionale, de artizanat şi meşteşurăreşti în turismul rural.

Aşa că, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne promova cât mai mult şi cât mai bine. Maramureşul este un izvor nesecat în ce priveşte latura tradiţională şi turismul rural, deci trebuie să ne punem în valoare. Pentru asta avem nevoie de promovare continuă, asfel încât cetăţenii să fie informaţi asupra aspectelor privind calitatea produselor noastre şi, mai ales, faptul că acestea sunt naturale şi ecologice, deci sănătoase”, a precizat Ioan Tătăran.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole