Maramureșul va fi evaluat de experţi internaţionali în domeniul inovării, în cadrul proiectului „SMART EUROPE”

Încurajarea creării de locuri de muncă bazate pe inovare este obiectivul principal al proiectul ’’SMART EUROPE- Strategii inteligente prin crearea de locuri de muncă bazate pe inovare în regiuni din Europa’’, un proiect finanţat prin Programul Interreg IV C, implementat de Consiliul Judeţean Maramureş, prin Biroul de Relaţii Internaţionale şi Relaţii cu Presa.

Parteneriatul proiectului reuneşte 13 parteneri din 11 regiuni europene după cum urmează: provincia Flevoland (NL) – lider de parteneriat, Adunarea Regiunilor Europei, Consiliul Metropolitan Tameside Borough (UK), Regiunea Veneto (IT), Veneto Innovazione (IT), Provincia Bologna (IT), Agenţia Regională de Dezvoltare Észak-Alföld (HU), Consiliul Judeţean Maramures (RO), ALMI Mid Sweden (SWE), Parcul Știinţific Patras (GR), Consiliul Judeţean Sor – Trondelag (NO), Institutul Baltic al Finlandei (FI), Consiliul Judeţean Avila (ES).
Perioada de implementare a acestui proiect este ianuarie 2012-decembrie 2014.

Proiectul SMART EUROPE este o continuare a proiectului de succes MINI EUROPE, proiect finanţat tot prin programul INTERREG IV C şi implementat de Consiliul Judeţean Maramures în perioada 2008-2011, care a fost nominalizat printre finaliştii premiului RegioStars al Comisiei Europene.

Cel mai important element al proiectului este ancorarea puternică a acestuia în politicile regionale şi locale de dezvoltare economică şi ocupare a forţei de muncă şi implicarea factorilor interesaţi locali. Regiunile partenere lucrează împreună pentru a dezvolta strategii inteligente regionale privind crearea de oportunităţi de angajare bazate pe inovare.

În cadrul proiectului, fiecare regiune parteneră va fi evaluată cu ajutorul unei metode inovative de lucru: evaluarea de tip peer review (evaluarea din partea unui coleg expert) de către experţi din regiunile partenere în cadrul unor vizite de lucru. În cadrul acestei acţiuni se vor organiza următoarele activităţi: un seminar introductiv pentru informarea experţilor derspre principalelor caracteristici ale regiunii gazdă, întâlniri cu reprezentanţi ai unor autorităţi locale, instituţii, organizaţii şi factori interesaţi din domeniul economic precum şi vizite la companii inovative. În total, proiectul va facilita organizarea a unui număr de 11 evaluări, câte una în fiecare din regiunile partenere.

Astfel, în perioada 9-13 septembrie 2013, judeţul nostru va fi evaluat de o serie de experţi din regiunile partenere: Flevoland (NL), Veneto (IT), Észak-Alföld (HU), Mid Sweden (SWE), tema evaluării fiind:

evaluarea potenţialului de inovare din judeţul Maramureş şi identificarea celor mai fezabile instrumente de sprijinire a companiilor inovative.


Luni, 9 septembrie 2013, va avea loc seminarul de informare din cadrul peer review-ului, menit să introducă experţii internaţionali în tematica aleasă şi în contextul existent la nivelul judeţului în domeniul inovării, dar şi să familiarizeze factorii de interes local cu procedura de evaluare.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultaţi programul evenimentului din data de 9 septembrie 2013, ataşat.

Programul experţilor internaţionali va cuprinde o serie de vizite pe teren şi întâlniri cu companii inovative din judeţul nostru, dar şi cu autorităţi locale implicate în susţinerea dezvoltării inovării, urmând ca echipa de experţii să îşi prezinte concluziile preliminare, vineri, 13 septembrie 2013 în cadrul seminarului de închidere a acestui eveniment.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole