MM: Autorităţile judeţene au decis luarea de măsuri împotriva secetei

Ministerul Administraţiei şi Internelor, respectiv Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au adoptat măsuri pentru combaterea efectelor secetei. Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Sorin Rednic, a spus: „Măsurile s-au impus, datorită temperaturilor ridicate din ultima perioadă, situaţie suprapusă cu lipsa precipitaţiilor, care a condus la instalarea fenomenului de secetă, inclusiv pe păşuni sau în gospodăriile populaţiei.

În majoritatea cazurilor, animalele aflate pe aceste păşuni suferă din cauza caniculei şi de lipsa apei. De asemenea, seceta a contribuit la imposibilitatea asigurării cantităţii necesare de masă verde pentru raţia zilnică.

În acest context, conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor a solicitat, luarea în regim de urgenţă, a măsurilor necesare pentru asigurarea necesarului de apă pe păşuni, la nivelul comunităţilor locale, în scopul minimalizării efectelor negative ale secetei şi evitarea pierderilor în sectorul zootehnic. Instituţiile abilitate vor întreprinse demersurile legale”.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a luat măsuri pe termen scurt şi lung care vizează: aplicarea unui tarif monom diferenţiat la staţiile de pompare, prin scăderea cu 20% a tarifului pe 1000 mc apă pentru organizaţiile şi federaţiile de organizaţii de utilizatori de apă pentru irigaţii; plata în avans de către A.P.I.A., începând cu data de 16 octombrie a unui cuantum de 55 euro/ha, aproximativ jumătate din sprijinul european pe suprafaţă aferent plăţilor pentru anul 2012 şi pentru care ţara noastră a primit acceptul Comisiei Europene; A.P.I.A. poate elibera fermierilor adeverinţe în baza cărora pot contracte credite pentru sumele aferente anului 2012, creditele putând fi utilizate pentru campania de însămânţări din acest an, fiind încheiate convenţii cu mai multe societăţi bancare.

O altă măsură se referă la promovarea unei Hotărâri de Guvern prin care se acordă compensaţii fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. Întreprinserile Mici şi Mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30% vor avea veniturile, vizavi de anii trecuţi, cu 80% din pierderea pe care au înregsitrat-o în acest an din cauza secetei. Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor vor beneficia de aşa numita măsură „minimis” care vizează acordarea unui sprijin de 7500 euro pe beneficiar.

Pe termen lung măsurile prevăd un program special dedicat sectorului de irigaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2014. Au fost făcute, în acest sens, demersurile la Comisie Europeană pentru alocarea unei sume importante. Investiţiile vor viza pe de o parte sistemele de irigaţii, iar pe de altă parte asigurarea sursei de apă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole