Pasurile Gutâi şi Roata: Lucrările de deszăpezire monitorizate de Sandu Pocol

Prefectul Sandu Pocol, a dispus în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă, având în vedere condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, monitorizarea lucrărilor de deszăpezire şi a traficului rutier în pasurile Gutâi şi Roata. În teritoriu s-au deplasat prim-adjunctul ISU Maramureş, lt.col Ioan Mureşan, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului şi Serviciului Poliţie Rutiere.

Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, a declarat că pe DN 18, în Pasul Gutâi, vizibilitatea era redusă de ceaţă (de la km 22 şi până în vârf). Carosabilul era acoperit de un strat de zăpadă frământată, cu grosimea cuprinsă între 1-2 cm. Pe anumite sectoare de drum ningea slab.

„Utilajele societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea drumurilor judeţene se aflau în acţiune, împrăştiau material antiderapant şi curăţau carosabilul de zăpadă. Precipitaţiile sub formă de ninsoare, dar şi topirea zăpezii au contribuit la creşterea debitelor unor văi şi pâraie. Acestea au transportat aluviuni şi au colmatat un şant de pe marginea arterei de circulaţie. Apa s-a revărsat pe şosea.

Angajaţi de la societate au intervenit cu lopeţi şi au decolmatat şanţul, respectiv cu utilaje au acţionat pentru a împinge apa rămasă pe carosabil, cu scopul de a preveni îngheţarea acesteia şi perturbarea traficului rutier, la temperaturi scăzute. Pe tronsonul Pasului Gutâi patrula un echipaj de poliţie rutieră care monitoriza desfăşurarea circulaţiei.

Nu au fost semnalate probleme, în această zi de sfârşit de săptămână, traficul fiind unul redus. Cu toate acestea, s-a solicitat angajaţilor curăţarea de zăpadă a parcărilor şi refugiilor existente pe traseul montan.

Pe drumul judeţean 185 Hărniceşti-Hoteni se afla prăbuşit pe marginea carosabilului, datorită greutăţii apoase a zăpezii, un copac. Traficul rutier nu a fost blocat, însă se desfăşura pe o singură bandă a drumului judeţean. S-a luat legătura telefonic cu angajaţi ai societăţii de drumuri şi poduri judeţene care s-au deplasat la faţa locului. Au tăiat copacul cu drujba şi au îndepărtat resturile de material lemnos de pe drum.

La Cavnic ningea viscolit pe DJ 109F (pe traseul de la canton şi până la pârtiile de schi). Utilajele de intervenţie, cu lamă, acţionau pe drum, răspândind material antiderapant şi curăţau carosabilul de zăpada depusă. Şi în această zonă, stratul de zăpadă frământată măsura pâna la 2 cm.Pentru a facilita fluidizarea traficului rutier şi a facilita accesul autovehiculelor de intervenţie s-a solicitat curăţarea celor două parcări existente în zona pârtiilor de schi.

Zăpada căzută oferea posibilitatea amatorilor practicarea sporturilor de iarnă, pe cele două pârtii de schi. La faţa locului erau prezenţi salvamontiştii, dar şi jandarmii montani. Şi carosabilul DJ 184, pe relaţia Pasul Roata-Cavnic-Şurdeşti era acoperit de un strat de zăpadă frământată. Nu au fost semnalate probleme deosebite sau perturbări ale traficului rutier.

Circulaţia rutieră se desfăşoară pe drumurile publice în condiţii de iarnă şi sunt mulţumit de faptul că cei care trebuie să asigure întreţinerea şi viabilitatea drumurilor erau prezenţi cu utilaje pe arterele de circulaţie, din cele două zone montane, a menţionat prefectul de Maramureş”,a explicat Dan Bucă.

Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv şi să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi la cele din trafic. Legislaţia rutieră în vigoare impune ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Se recomandă conducătorilor autp să verifice înainte de a pleca la drum instalaţia de lumini, funcţionarea sistemului de frânare şi instalaţia de încălzire a maşinii.

„Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor. Nu accelerati în urcarea unei pante sau a unui pod, pentru că roţile vor patina, dacă pe carosabil este zăpadă frământată sau mâzgă”, au concluzionat cei de la CJSU MM.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole