Prefectul Sandu Pocol, nemulţumit de acţiunile pentru deszăpezire în Pasul Gutâi

Prima ninsoare mai serioasă, primele probleme serioase şi primele nemulţumiri. Ninsoarea abundentă căzută ieri după amiază şi spre seara zilei de 8 decembrie pe DN 18, în Pasul Gutâi a contribuit la desfăşurarea cu dificultate a traficului rutier, pe tronsonul de urcare dinspre oraşul Baia Sprie.

Prefectul Sandu Pocol a fost informat despre problemele apărute în trafic şi a solicitat prezenţa la faţa locului a echipajelor de poliţie rutiere, în vederea asigurării desfăşurării traficului rutier, dar şi a reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţiei Prefectului şi Secţiei de Drumuri Naţionale pentru monitorizarea situaţiei şi îndeplinirea atribuţiilor specifice de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice specifice perioadei de iarnă.

„Zăpadă frământată de pe carosabil, care măsura între 4-7 cm, a pus la încercare conducătorii autovehiculelor care s-au deplasat pe drumul naţional şi au încercat să traverseze pasul montan pentru a ajunge în Maramureşul istoric. Două autovehicule de tonaj (TIR-uri) şi care nu erau încărcate cu marfă au fost nevoite să rămână pe partea dreaptă a benzii de rulare, datorită faptului că nu aveau aderenţă.

Au fost remorcate şi tractate de către societatea care asigură întreţinea şi viabilitatea drumului până în parcarea din vârful pasului. Alte două TIR-uri au rămas într-un loc de refugiu, pe partea stângă a drumului. Un al TIR a rămas pe partea dreaptă de rulare a drumului, la km 17, într-o zonă cu carosabil alunecos.

A refuzat să fie remorcat, deşi nu era echipat corespunzător pentru circulaţie rutieră în condiţii de iarnă, conform legislaţiei care a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie. Poliţiştii i-au aplicat o sancţiune contravenţională şi i-au reţinut şoferului certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

O altă sancţiune contravenţională a fost aplicată unui alt conducător auto care se afla la volanul unui autoturism care nu avea anvelope de iarnă montate pe maşină.

Din cauza zăpezii frământate existente pe carosabil şi a drumului alunecos, trei autovehicule au derapat şi s-au oprit în şanţul de pe marginea drumului, în sensul de mers. Agenţii de poliţie rutieră au fluidizat circulaţia autovehiculelor în zonele cu probleme, pentru a permite pompierilor militari, drumarilor să intervină pentru repunerea autoturismelor pe carosabil.

Pentru a evita blocarea traficului rutier şi a preveni deraparea sau producerea de accidente rutiere a fost instituit unui filtru de către un echipaj de poliţie rutieră la ieşirea din oraşul Baia Sprie către Pasul Gutâi, dar şi de cealaltă parte a versantului, în localitatea Deseşti.

Poliţiştii nu au permis accesul şoferilor care au dorit să traverseze Pasul Gutâi cu autovehicule de tonaj, dar care nu avea încărcătură. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea drumului naţional au acţionat cu patru utilaje şi au împrăştiat material antiderapant, însă în condiţii de ninsoare abundentă pe ambii versanţi ai muntelui nu au reuşit să facă faţă şi să asigure desfăşurarea traficului rutier în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJSU MM, Dan Bucă.

„Sunt total nemulţumit de modul în care s-a intervenit şi s-a acţionat pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabilul DN 18, în Pasul Gutâi. Dacă până în anii trecuţi nu au fost probleme deosebite şi am reuşit să asigurăm desfăşurarea traficului rutier în condiţii de iarnă, dar în siguranţă pentru şoferi şi pasageri, în după amiaza şi seara de astăzi, cei care aveau obligaţia să intervină la deszăpezire au ieşit cu întârziere şi nu au avut suficiente utilaje care să facă faţă ninsorii abundente şi să cureţe de pe carosabil zăpada depusă.

Li s-a cerut să cureţe de zăpadă locurile de refugiu (parcările de pe traseu) pentru a permite oprirea în siguranţă a autovehiculelor care nu puteau traversa zona montană, fără a perturba traficul rutier.

De asemenea, li s-a cerut să îndepărteze zăpada de pe carosabil, în zonele cu viraje strânse („ac de păr”). Am convingerea că vor fi amendaţi de către poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere pentru modul în care s-au desfăşurat lucrările de deszăpezire şi pentru perturbarea traficului rutier, datorită carosabilului alunecos şi acoperit cu zapadă.

Dacă societatea nu va înţelege demersul nostru de a mări numărul utilajelor de intervenţie şi a celor de încărcare a materialului antiderapant, vom solicita celor în drept rezilierea contractului de deszăpezire.

În condiţiile în care DN 18 reprezintă legătura rutieră principală cu Maramureşul Istoric, nu ne putem permite să blocăm şi să închidem acest drum naţional pe care se realizează aprovizionarea zonei de peste deal cu diferite produse necesare traiului zilnic, sunt transportate persoane cu probleme de sănătate pentru dializă sau se asigură accesul autovehiculelor de intervenţie”, a declarat prefectul Sandu Pocol.

Acesta a mai arătat ca se vor întreprinde demersurile necesare, „pe care mi le conferă legea, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de a solicita închiderea pe perioada de iarnă a drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi”.

Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile de trafic, la cele de pe carosabil şi cele meteorologice şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de ceilalţi participanţi pentru putea opri autoturismul în siguranţă, în caz de nevoie. Este important ca şoferii să ţină cont de recomandările echipajelor poliţiei rutiere aflate în trafic. Nu trebuie să bruscaţi comenzile autovehiculului.

Frânarea acestuia se va face, din timp, cu frâna de motor pentru a evita derapajele care pot contribui la producerea de accidente sau ieşirea în decor a autovehiculelor. Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a se evita intrarea în derapaj.

Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborârea pantelor şi nu trebuie să accelereze autovehiculele la ieşirea din viraje (cu precădere în pasurile montane şi zonele de deal).

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole