Primii pasi pentru predarea Barajului Macarlau au fost facuti astazi

Zi importanta pentru judetul Maramures. Astazi, 11 septembrie, documentele pentru predarea Barajului Măcârlău administraţiei publice locale din Vişeu de Sus au fost depuse la Ministerul Mediului şi Pădurilor. Oficialii Prefecturii Maramures au tinut sa sublinieze ca barajul Măcârlău, amplasat pe râul Vaser, a fost construit pentru asigurarea apei necesară desfăşurării activităţii de plutărit.

„Lacul de acumulare este, în prezent colmatat, iar elemente de construcţie ale barajului sunt degradate (disipatorul de energie, descărcătorul de suprafaţă, puţurile de acces la vane, contraforţii şi grinda longitudinală). Prefectul Sandu Pocol a verificat, împreună cu specialiştii prezenţi, la faţa locului, starea tehnică a acestuia şi s-a ajuns la concluzia că fundaţia barajului nu a fost afectată, având în vedere că terasamentul nu prezintă tasări, iar rosturile din golire de fund se află într-o stare acceptabilă, ţinând cont de vechime, dar şi de faptul că barajul nu a fost întreţinut şi că echipamentele hidromecanice sunt nefuncţionale, iar unele au dispărut”, au anuntat acestia.

Prefectul Sandu Pocol a tinut sa arate in continuare ca zona colmatată de depunerile aluvionare, de balast şi nisip a fost curăţată de materialul lemnos şi de buşteni, care în cazul unor precipitaţii însemnate ar contribui la creşterea debitului, respectiv nivelului râului.

„De asemenea, a fost curăţată de materialul lemnos şi zona în amonte de baraj. Apele puteau antrena materialul lemnos şi duce la blocarea descărcătorul de ape mari. Presiunea creată de această situaţie puteau conduce la deversare, cu pericol de cedare a barajului, cu urmări nefaste în aval, prin blocarea unor tronsoane ale râului şi producerea de inundaţii, a menţionat prefectul de Maramureş”.

Nu in ultimul rand, conducerea Prefecturii Maramures a mai tinut sa mentioneze ca administraţia publică locală din Vişeu de Sus şi-a exprimat dorinţa de a prelua în administrare barajul, iar în acest context, au fost iniţiate demersuri şi întocmite, cu sprijinul specialiştilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, documentele necesare care au fost depuse la Ministerul Mediului şi Pădurilor. Au fost manifestate intenţii, ca după preluarea amplasamentului şi administrarea barajului, să fie efectuate demersuri pentru lucrări de refacere a lacului şi de amenajare a zonei ca punct de atracţie turistică.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole