Producatorii de medicamente generice, printr-un comunicat de presă, ţin să atragă atenţia asupra faptului că propunerile guvernului pentru modificarea taxei clawback ignora efectele catastrofale ale acesteia asupra medicamentelor cu pret accesibil.
Reprezentanţii Ministerelor Finanţelor Publice şi Sanataţii refuza sa ia in considerare orice solutie viabila care sa asigure accesul populaţiei la medicamente cu preţ accesibil şi sa evite distrugerea industriei farmaceutice locale;
„Producatorii de medicamente generice, majoritatea acestora avand unitaţi de producţie in Romania, sunt obligati in continuare sa plateasca pentru deficienţele legislaţiei din trecut si pentru veniturile obtinute de distribuitori si farmacii; politica guvernului ii impinge spre insolventa iar sute de medicamente cu pret accesibil risca sa dispara de pe piata, in detrimentul pacientilor din Romania;
APMGR, impreuna cu asociatiile de pacienti, va demara o campanie de informare a populatiei referitoare la efectele grave pe care politica guvernului in domeniul sanatatii le produce in plan social si economic.
Asociaţia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociaţie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa romaneasca, respinge noua propunere a Guvernului de reglementare a taxei clawback, care reduce accesul populaţiei la medicamente cu preţ accesibil şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale”, au anunţat aceştia.
Noua varianta de modificare a taxei clawback, aflata in dezbatere publica pe website-ul Ministerului Finanţelor Publice, ignora orice propunere venita din partea producatorilor de medicamente generice. Mai mult, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au propus masuri care vor continua sa penalizeze producatorii de medicamente generice pentru deficienţele legislaţiei din trecut si ii obliga sa plateasca pentru veniturile obtinute pentru intregul lant de distributie.
„Producatorii de medicamente generice sunt priviţi ca parte a problemei reprezentata de un consum nesustenabil de medicamente, in loc sa fie considerati o soluţie pentru obţinerea unei alocari eficiente a fondurilor bugetare pentru sanatate, aşa cum se intampla in toate ţarile Uniunii Europene,” a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.
Producatorii de medicamente generice nu sunt in niciun fel responsabili pentru creşterea nesustenabila a consumului de medicamente din ultimii ani, care este datorata creşterii cheltuielilor cu tratamente scumpe, pe fondul publicarii unei noi liste largite de medicamente compensate in 2008 şi al eliminarii plafoanelor la farmacie, a adaugat Mihai.
Genericele reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacienţii din Romania, dar cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din resursele financiare.
Pe de alta parte, impactul negativ al taxei clawback este cu mult mai mare pentru producatorii de medicamente cu preţ accesibil avand in vedere ca, pentru medicamentele cu preţul de producator sub 25 RON, marjele distribuitorilor şi farmaciilor sunt stabilite invers proporţional cu preţul de producator si reprezinta insumat 38% din preţul de raft.
La fel de ingrijoratoare ca menţinerea unei taxe clawback nesustenabile este posibila excludere a medicamentelor cu preţuri sub 10 RON din lista de compensate, ceea ce ar reduce imediat accesul la tratament al pacienţilor cu venituri reduse si majorarea cheltuielilor bugetare, pe termen mediu. Posibilitatea acoperirii respectivelor tratamente din fonduri de la bugetul de stat este nesustenabila financiar şi impovaratoare birocratic.
APMGR va discuta cu toate asociaţiile de pacienti demararea unei campanii publice de informare a populatiei referitoare la efectele grave pe care politica guvernului in domeniul sanatatii le produce in plan social si economic.
Companiile membre APMGR continua sa sustina urmatoarele principii in construirea unei taxe clawback sustenabile de catre industrie:
O noua forma a taxei clawback, incepand cu 1 ianuarie 2013, care sa excluda din calcul medicamentele cu pretul de producator sub 30 RON;
In acest fel, este asigurat accesul populaţiei la medicamente de baza, in conformitate cu programul de guvernare asumat de actualul Cabinet. In acelaşi timp, aceasta masura ar limita efectele negative deosebit de grave asupra producatorilor de medicamente generice, care sunt principalii furnizori de medicamente cu preţ accesibil.
Baza de calcul a taxei trebuie sa fie preţul de vanzare al producatorului, nu preţul de raft;
Consumul real din anul anterior trebuie sa fie suma de referinţa folosita la calcularea taxei;
Termenele de plata trebuie sa fie corelate cu termenele de decontare (in prezent 300 de zile in farmacii);