Raport CJSU Maramureş: Situaţii de urgenţă mai puţine în 2011 decât în 2010

Oficialii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş au fpcut astăzi publice o parte din cifrele pe anul 2011. Din raportul prezentat astăzi în Sala Mare a Palatului Administrativ am aflat că în anul 2011 numărul situaţiilor de urgenţă care au necesitat intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost mai mic, în comparaţie cu anul 2010.

În judeţul Maramureş, datorită fenomenelor meteorologice periculoase din lunile ianuarie, martie, aprilie şi iunie au fost afectate 10 localităţi, valoarea pagubelor fiind de 2.381.500 lei.
În anul 2011, pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, la dispeceratul I.S.U. s-au primit 32 mesaje de avertizare COD GALBEN şi 12 informări meteorologice.

Prin Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în anul 2011 s-au transmis către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi agenţii economici care prin specificul activităţii constituie factori de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă, precum şi către membrii Comitetului Judeţean 5521 mesaje de avertizare hidrometeorologică.

În urma acestora s-au dispus către Comitetele Locale măsuri precise:
– instituirea permanenţei la primării;
– monitorizarea continuă şi gestionarea situaţiei create de fenomenele meteo periculoase;
– asigurarea şi completarea mijloacelor şi materialelor necesare în situaţii de urgenţă conform normelor;
– îndepărtarea materialelor ce pot obtura cursurile de apă la formarea torenţilor;avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii;
– protecţia persoanelor şi a bunurilor împotriva efectelor provocate de grindină, descărcări electrice, desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii unor arbori;
– stabilirea locurilor de refugiu, a traseelor de evacuare şi a zonelor de acordare a primului ajutor pentru persoanele surprinse de viituri.

a) În luna ianuarie precipitaţiile au fost slabe cantitativ şi au afectat localităţile Şomcuta Mare, Coaş şi Ulmeni.
b) În luna martie au căzut cantităţi moderate de precipitaţii sub formă de ploaie care au afectat 2,4 km de drum forestier din localitatea Ulmeni şi care au cauzat reactivarea alunecării de teren din satul Chelinţa.
c) În luna aprilie, ca urmare a precipitaţiilor căzute, s-au produs viituri cu transport aluvionar care au dus la inundarea unor terenuri agricole, drumuri judeţene şi comunale în localităţile Strâmtura şi Copalnic Mănăştur.

Alunecări de teren

În anul 2011 s-au produs/reactivat alunecările de teren din localităţile Baia Mare, Baia Sprie, Vişeu de Sus, Chelinţa – Zona Vâlcei, Coaş, Bistra, Buciumi, Finteuşu Mare, Remetea Chioarului.
O situaţie deosebită o constituie cele 19 locuinţe avariate de la Chelinţa, unde populaţia afectată a refuzat să îşi părăsească locaţiile astfel că Primăria a fost nevoită să transfere de la ISU Maramureş, în urma Hotărârii CJSU, locuinţe modulare pentru 3 dintre familiile sinistrate.

S-a elaborat un studiu geotehnic pentru efectuarea lucrărilor necesare stabilizării terenului din localitatea Chelinţa, zona Vâlcei.

Primăria Baia Mare împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş au analizat situaţia şi au efectuat lucrări de reabilitare a malului râului Săsar şi a Bd. Independenţei, în zona Gold Plaza.

În toată perioada cât judeţul a fost afectat de inundaţii şi alunecări de teren, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat măsuri de monitorizare a situaţiilor din teren.
Membrii Comitetelor Locale au urmărit evoluţia fenomenelor şi au informat periodic dispeceratul I.S.U. Maramureş în legătură cu situaţia reală.

Au fost întocmite şi transmise Ministerului Administraţiei şi Internelor 4 Rapoarte de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale din judeţul Maramureş.

Cele 2 poluări de ape înregistrate în anul 2011 au fost de mică amploare, fără să afecteze semnificativ mediul înconjurător. În luna august la SC Universal Alloy Corporation SRL Dumbrăviţa s-a constatat deversarea accidentală de ulei hidraulic pe canalul de colectare a apelor pluviale. Nu a fost afectat râul Chechişel.

În luna noiembrie la Staţia de epurare a apei Sighetu Marmaţiei s-au deversat accidental ape neepurate la care a fost depăşită concentraţia maximă admisă la substanţe extractibile. S-a produs o poluare a râului Iza pe o distanţă de cca 50 m aval de canalul de deversare. Nu a fost afectat râul Tisa.

Prăbuşiri de construcţii

În luna aprilie s-a prăbuşit un planşeu de la etajul I al unui bloc de locuinţe P+1 din satul Nistru – Tăuţii Măgherăuş. In urma prăbuşirii nu au fost înregistrate victime. Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Maramureş au iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern în valoare de 50.000 euro pentru construcţia unor locuinţe sociale în oraşul Tăuţii Măgherăuş.

Incendii la vegetaţia uscată

În judeţul Maramureş s-au înregistrat 228 evenimente în 47 unităţi administrativ-teritoriale.
Cele mai multe au avut loc în: Baia Mare (49), Baia Sprie (20), Borşa (19), Târgu Lăpuş (16), Fărcaşa (12), Sighetu Marmaţiei (10), Bogdan Vodă (10).
Cele mai întinse suprafeţe afectate de incendii la vegetaţia uscată au fost în: Sighetu Marmaţiei (358 ha), Budeşti (320 ha), Baia Mare (214 ha).

Cauzele acestor evenimente au fost:
· perpetuarea unor tradiţii populare privind igienizarea suprafeţelor agricole;
·lipsa de responsabilitate a unor cetăţeni care au facilitat propagarea focurilor deschise;
·condiţiile meteorologice (lipsa precipitaţiilor, intensificări ale vântului)

Epizootii

În anul 2011, în domeniul epizootic s-a manifestat anemia infecţioasă ecvină. care este o boală specifică solipedelor cu evoluţie acută, cronică sau lentă produsă de un virus care este purtat de animalele bolnave până la moarte, boala transmiţându-se prin contact direct, insecte hematofage, instrumentar nesterilizat, etc.

În scopul stabilirii despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale şi a lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, comisiile de evaluare costituite prin ordin al prefectului au rezolvat 624 de cazuri.În anul 2011 s-au înregistrat 15 focare de rabie, astfel: 9 la vulpi, 2 la cîini, 3 la pisici şi 1 la căprior.

Muniţie neexplodată

În anul 2011 s-au desfăşurat 11 misiuni pirotehnice pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Ulmeni-sat Tohat, Borşa-Pasul Prislop, Târgu Lăpuş, Seini, Mireşu Mare-Lucăceşti, Săcel şi Strâmtura.

De asemenea, au fost executate 2 şedinţe de distrugere a muniţiei neexplodate găsite pe teritoriul judeţului.În anul 2011 au fost iniţiate 3 proiecte de Hotărâre de Guvern în vederea solicitării de fonduri de la bugetul de stat pentru alunecarea de teren de la Chelinţa, prăbuşirea blocului de locuinţe de la Nistru şi pentru descărcătorul de ape mari al lacului de acumulare Mogoşa.

În anul 2011 Consiliul Judeţean Maramureş a aprobat prin Hotărârea nr. 25 din 28 februarie utilizarea din rezerva bugetară constituită la dispoziţia acestuia a sumei de 2.800.000 lei pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile efectuate de unităţile administrativ teritoriale pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole