Oficialii Casei de Insolvenţă Transilvania au venit astăzi în faţa presei maramureşene cu o serie de informaţii legate de stadiul insolvenţiei societăţii Romplumb. Cei doi oficiali ai Casei au viorbit de o posibilă redeschidere a societăţii nu mai devreme de 2013.
Dacă ar fi vorba de redeschidere atunci 2 soluţii au fost aduse în faţă. Pe de o parte vorbim de continuarea activităţii societăţii respectându-se însă parametrii de mediu ceruţi sau reprofilarea activităţii de colectare şi procesare baterii uzate. Niciuna din cele două soluţii însă nu este una ieftină. Dacă în primul caz vorbim de circa 3.600.000 de euro şi crearea a 350 de locuri de muncă, în cazul soluţiei 2 vorbim de 4 milioane de euro şi numai 60 de locuri de muncă.
În cazul reprofilării pentru prelucrare plumb din baterii uzate se renunţă la fluxul primar actual, noul flux cuprinzând mai multe operaţii cu dotările şi utilajele aferente, respectiv dezmembrare baterii şi separare, filtrare, neutralizare şi recirculare ape, topire – cuptor rotativ, rafinare şi ventilaţie cu sisteme de filtrare.
„În urma analizei celor 40 de declaraţii de creanţe depuse a rezultat un pasiv înscris în tabelul preliminar al creanţelor de 6.319.688,38 lei. Pentru a obţine lichidităţile necesare continuării activităţii şi conservării patrimoniului societăţii, strategia Casei de Insolvenţă Transilvania a fost cea de valorificare a bunurilor excedentare pentru a obţine banii necesari pentru conservare şi împiedicarea degradării bunurilor. S-a reuşit valorificarea unor deşeuri şi a unor proprietăţi imobiliare”, a declarat Andrei Cionca, din partea Casei de Insolvenţă Transilvania.