Seminar gratuit de educaţie financiară – Burcash – în Baia Mare

FOTO: burcash.ro

În premieră pentru municipiul Baia Mare, recent a avut loc un foarte interesant seminar de educaţie financiară susţinut de Eusebiu Burcaş – un specialist (re)cunoscut la nivel naţional în ceea ce priveşte dezvoltarea personală pe plan financiar. În „piramida bogăţiei”, peste 70% este reprezentată de către oameni care trăiesc într-un haos financiar, 22,5% sunt oameni care au siguranţă financiară, 7,5% sunt independenţi financiar şi doar 0,5% trăiesc libertatea financiară – aceasta fiind una dintre chestiunile generice de bază de la care pleacă analiza subiectului financiar în discuție. Evenimentul menționat s-a desfășurat pe 24 martie a.c., la Eurohotel, în sala de conferinţe, interesul băimărenilor fiind neașteptat de mare. Seminarul, intitulat “8 decizii pentru bunăstare”, a făcut parte dintr-un program mai amplu pe tema dezvoltării personale în ceea ce privește educaţia financiară, program denumit Burcash – de la numele fondatorului acestuia, Eusebiu Burcaş – expert și trainer (antrenor) pentru așa-numita bunăstare financiară personală. Din câte am aflat, el este unul dintre cei mai apreciaţi experţi în managementul finanţelor personale din România. A susţinut zeci de ore de training de finanţe, management şi vânzări. A fost speaker la peste 150 de evenimente majore şi, pe de altă parte, mentor până acum a peste 160 de persoane.

BURCASH - in Baia Mare - 24 martie 2015 - 1

Burcash – managementul banilor. Așadar, am participat la eveniment și pot spune fără reținere că am fost inspirat. Pur și simplu nici nu ți-ai putut da seama când au trecut trei ore și jumătate. S-a văzut din plin experiența moderatorului în ceea ce privește susținerea unor astfel de conferințe și seminarii. Pe lângă expunerea elocventă, relevantă, argumentată și metodică a informațiilor, un lucru și mai important este că a vorbit chiar pe înțelesul tuturor, clar, evitând utilizarea unui limbaj specific, prea tehnic și uneori plictisitor pentru majoritatea participanților – mă refer la acel tip de limbaj oarecum ”ermetic” atât de iubit de către lumea finanțelor. De precizat că unul dintre motivele pentru care acești birocrați financiari, în special bancherii, aleg și preferă să nu vorbească pe înțelesul tuturor, evitând limbajul comun, este tocmai pentru că în acest fel poate ar ajunge să înțeleagă toată lumea ce înseamnă cu adevărat băncile – de fapt un soi de camătă instituționalizată. Și după cum bine știm, camăta este interzisă prin lege. De asemenea, domnul Burcaș a reușit să țină publicul atent pe toată durata seminarului, ceea ce nu este deloc puțin lucru, dovadă fiind faptul că și la sfârșit era plină ochi sala. Nu a plecat nimeni pe parcurs, cum se întâmplă frecvent la asemenea evenimente.

Pe scurt, subiectele abordate, respectiv cele opt decizii de bunăstare, sunt direct legate de: școala pe care o urmăm, administrarea veniturilor, comportamentul caritabil, felul în care achiziționăm locuința și ce fel de locuință, achiziții de valoare mică, cum investim banii și, nu în ultimul rând, dacă și cum ne educăm financiar. Niște detalii mai aparte ar fi, de exemplu, o statistică interesantă care ne spune că aproape 70% din populația lumii trăiește într-un haos financiar. Un alt indicator statistic indică faptul că succesul financiar se poate măsura prin libertatea financiară (0,5-0,8% din populație), independență financiară (7,5%), siguranță financiară (22,5%), iar restul de 69,4% din populație este reprezentat de angajați. Și încă un lucru relevant: cardul pe care îl deține toată lumea reprezintă de fapt o mare iluzie cum că am avea bani de cheltuială tot timpul, oferindu-ne o siguranță pur iluzorie, un miraj. În realitate, un contract cu o bancă este practic egal cu un ”pact cu diavolul”. Știți vorba: banca îți oferă umbrela pe timp frumos cu soare, iar când plouă ți-o cere înapoi sau, după caz, te și lasă fără acoperiș deasupra capului. Concluzia generală este că noi trebuie să controlăm fluxul de bani care vine și pleacă înspre și dinspre noi și nu invers, cum se întâmplă adesea. ”Vestea bună e că n-ai nevoie de prea mulţi bani ca să schimbi felul în care gândeşti. De fapt, poţi s-o faci şi gratis. Vestea proastă e că, uneori, e foarte greu să schimbi gândurile acelea din străfunduri pe care ţi le-au vârât în cap generaţii după generaţii sau pe care le-ai învăţat de la prieteni, de la colegii de muncă sau de la şcoală. Şi totuşi, se poate.” (Robert KIYOSAKI). Per ansamblu, un eveniment foarte reușit și binevenit oricând. Educația financiară ar trebui în mod normal să nu lipsească din educația generală, fiind o componentă sine qua non în complexa lume de azi.

Raul-Florin CZOMPA

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole