Aleşii locali au aprobat astăzi, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, alocarea din bugetul local a sumei de 200.000 lei pentru reprezentaţiile pe care Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” condus de Iuliana Dăncuş le va realiza în acest an în cartierele din municipiul reşedinţă de judeţ.Cei 200.000,00 lei reprezentintă contribuţia Municipiului Baia Mare la organizarea în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, a unor evenimente culturale în cartiere din Municipiul Baia Mare.
Justificarea şi decontarea cheltuielilor în ce priveşte suma astfel alocată, se va realiza, conform proiectului de hotărâre, pe bază de acte doveditoare, prin Direcţia Economică din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare”, se arată în proiectul de hotărâre.
UPDATE: Proiectul de hotărâre a trecut în şedinţa CL de astăzi. Din raportul de fundamentare a proiectului aflăm că „prin adresa nr. 689/12.09.2012 a Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, înregistrată la Municipiul Baia Mare cu nr. 24618/13.09.2012, acesta ne supune atenţiei o propunere de parteneriat cu privire la organizarea unor evenimente culturale care să se desfăşoare în cartiere din Municipiul Baia Mare”.
„Propunerea este motivată având la bază ideea de revitalizare a vieţii culturale din municipiu, cunoscându-se faptul că începând de anul trecut, comunităţii băimărene i-au fost oferite evenimente culturale de excepţie care, prin organizarea de înaltă ţinută cultural-artistică, au făcut cinste organizatorilor şi partenerilor acestora.
Parteneriatul propus se prezintă sub forma unei noi abordări, respectiv organizarea unor evenimente culturale de tip spectacol în aer liber, cu genuri muzicale diverse, cu formaţii şi artişti consacraţi din România, care să se desfăşoare în cartiere din municipiul Baia Mare.
De ce Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania?! Pentru că, de-a lungul anilor şi colaborărilor dintre acesta şi Municipiul Baia Mare, s-a dovedit a fi un partener de nădejde, loial şi modest. Acest ansamblu a fost „vocea din umbră” care a acompaniat mulţi artişti de valoare care au urcat pe scena de spectacole găzduite de municipiul Baia Mare.
Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a luat fiinţă în anul 1959 din dorinţa de a valorifica bogatele tradiţii folclorice milenare ale poporului român, păstrate din generaţie în generaţie, într-o formă nealterată, până în zilele noastre.
Ansamblul transilvan îndeplineşte cu prisosinţă această misiune nobilă, prezentând spectacole de înaltă factură autentică şi fascinaţie spirituală, de-a lungul existenţei sale cutreierând cele cinci continente ale globului terestru. Întreaga sa activitate se rezumă la valorificarea folclorului tradiţional naţional al întregului spaţiu etnografic al României, devenind ansamblul reprezentativ al acestuia.
Orchestra populară, corpul de dansatori şi soliştii vocali recunoscuţi cu predilecţie pentru frumuseţea vocilor şi stilul preponderent autenticului zonal, sunt trăsăturile definitorii ale acestui ansamblu.
De ce în cartiere?! Poporul german, spre exemplu, ştie să se bucure de viaţă, atât cu ocazia sărbătorilor populare, de primăvară, vară şi toamnă, cât şi la târgurile de Crăciun sau de Paşti. Nemţii ştiu să petreacă nu doar la marile sărbători, ci şi la micile serbări organizate periodic între blocuri, alături de vecini. Francezii de asemenea, au sărbători celebre ale vecinilor, unde locatarii se cunosc, discută, se împrietenesc, îşi împărtăşesc probleme comune, cu scopul declarat de a spori coeziunea dintre oameni şi de a preveni izolarea colectivă specifică marilor oraşe. Vestitul oraş de pe Bega, Timişoara, are în agenda culturală din acest an nu mai puţin de 11 sărbători de cartier.
În baza adresei înaintată de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, se face referire la un buget estimativ de cheltuieli în sumă de 215.000,00 lei care ar acoperi cheltuieli privind scenotehnica, onorariile şi taxele aferente, transportul, cazarea, masa, taxele aferente organizării de spectacole în aer liber.
Contribuţia ansamblului în cadrul acestui parteneriat ar consta în contribuţie financiară în sumă de 15.000,00 lei şi în asigurarea întregii logistice necesare organizării acestor evenimente, precum şi mediatizarea acestora.
Printr-un program de evenimente culturale stabilite de comun acord, Municipiul Baia Mare în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, îşi propune să realizeze aşa numitul apostolat cultural de cartier, care să contribuie la cunoaşterea reciprocă a cetăţenilor urbei şi la consolidarea relaţiilor între aceştia”, se arată în acel raport.
R.B.
foto: satmareanul.net