TATA: Taţii din România sunt discriminaţi în abecedare

Tatii sunt discriminati in abecedare

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor din Romania a depus recent o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in care atrage atentia asupra faptului ca
abecedarele autorizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) discrimineaza tatal, prezentandu-l drept un parinte de rang inferior.

Prin aceasta sesizare, T.A.T.A. solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii „sa sanctioneze acest tip de discriminare si sa determine astfel MECTS sa modifice continutul manualelor pentru clasa I, pentru a pune in evidenta complementaritatea celor doi parinti si pentru a sublinia importanta egala a mamei si a tatalui in cresterea si educarea copilului.

„Noul Cod Civil, care va intra in vigoare la 1 octombrie 2011, reglementeaza de altfel asa-numita CUSTODIE COMUNA, adica exercitarea in comun a autoritatii parentale de catre cei doi parinti si post-divort. Legislatia romana garanteaza egalitatea in drepturi a celor doi parinti.

In fapt, Alianta T.A.T.A. a analizat cele patru abecedare autorizate de ministerul de profil si achizitionate din fonduri publice pentru „bobocii” din clasa I, acestea fiind manualele care predomina in scolile romanesti. Continutul acestora este evident discriminatoriu la adresa tatalui. Cuvantul „mama” (mamica, maica s.a.) are in total 108 aparitii pe 60 de pagini ale celor patru manuale, in timp ce „tata” (tatic, s.a.) figureaza numai de 40 de ori si doar pe 19 pagini din totalul de 478 de pagini cat reprezinta insumate cele 4 abecedare.
Desi ZIUA TATALUI a devenit din 2009 sarbatoare nationala legala, abecedarele oferite „bobocilor” in septembrie 2011 (3 din cele 4) nu prezinta decat ZIUA MAMEI”, se arata in sesizarea depusa de catre T.A.T.A.

Acestia mai arata faptul ca „dupa ce in cei 6-7 ani de acasa, in foarte multe familii armonioase, MAMA si TATA ii ofera copilului modelul unui cuplu parental functional si complementar, chiar din prima zi de scoala este invatat ca MAMA este mai importanta decat TATAL. Si asta se intampla la varsta la care copilul este inca in plina formare si la care ar trebui sa porneasca in viata cu o mentalitate echilibrata si sanatoasa in privinta rolurilor si importantei celor doi parinti”.

„Abecedarele MECTS ignora tatii care-si adora copiii si care sunt iubiti de acestia, ignora familiile frumoase in care mama si tata se completeaza si isi fericesc fiii si fiicele, ignora familiile monoparentale care valorizeaza ambii parinti. Cele patru manuale scolare fundamentale impun in continuare modele nocive pentru societate, nesustinand familia si ignorand interesul superior al copilului. Ministerul de resort are obligatia sa promoveze complementaritatea celor doi parinti si modelele parentale pozitive, pentru a ajuta societatea romaneasa sa progreseze, servind astfel cu adevarat interesul public.

Fenomenul nociv al discriminarii tatalui in/de scoala romaneasca trebuie combatut ferm de MECTS si de CNCD, pentru ca generatiile viitoare sa nu mai sufere din cauza erorilor facute de predecesori.

Prezentul demers privind sesizarea CNCD face parte din Campania Nationala de Popularizare a CUSTODIEI PARENTALE COMUNE POST-DIVORT, asa cum este reglementata de NOUL COD CIVIL incepand cu data de 1 octombrie 2011. Dupa ani de eforturi sustinute, T.A.T.A. a reusit sa convinga Parlamentul Romaniei sa reglementeze asa-numita CUSTODIE COMUNA, astfel incat “după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel” (art. 397 Noul Cod Civil –Legea nr. 287/2009).

T.A.T.A. spera ca atat CNCD cat si MECTS sa fie conduse de parinti responsabili si dedicati cresterii si educarii propriilor copii sau macar de fii ori de fiice ale unor parinti care si-au iubit copiii, au promovat complementaritatea mamei si a tatalui in universul acestora si au format niste cetateni si niste demnitari apti sa serveasca cu adevarat interesul public”, se concluzioneaza in sesizarea depusa.

Rares Bogdan
foto:t-a-t-a.ro

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole