Aşa-numitul teren de atletism, care se află foarte aproape de centrul nou al municipiului, este – tocmai prin poziţionarea sa, respectiv din cauza halului în care arată – una dintre petele negre ale oraşului. De ani buni! Ba mai reprezintă şi o notă foarte proastă, de corigenţă, pentru autorităţile locale (exact la fel ca şi vechea problemă cu ştrandurile)!
Baia Mare se numără, cel puţin sub anumite aspecte statistice, printre primele 15 municipii din ţară; însă nicidecum la capitolul baze sportive, având „mari nerealizări” în acest domeniu. Băimărenii au, iată, un singur teren de atletism (vezi foto – fotografii realizate de subsemnatul la începutul lunii august 2012); unii îi spun stadion, dar abia dacă mai seamănă măcar cu un fel de teren de sport. Este situat aproape de centrul oraşului, în complexul de baze sportive de la Sala Sporturilor „Lascăr Pană”. Terenul, respectiv aşa-zisa pistă de alergare, terenul cu „iarbă” din interiorul pistei şi anexele, adică nişte vestiare antice – pardon, acestea nici nu mai există, toate se află într-o stare foarte avansată de degradare. Asta spus la modul elegant.
De ani buni nu s-a mai făcut nicio lucrare de reabilitare a bazei, cu o excepţie: măcar s-au pus stâlpi pentru iluminat. E şi asta totuşi o realizare, având în vedere faptul că de când există „stadionul”, au fost puţine tentative de reabilitare a bazei. A fost împrejmuită cu un fel de gard, de câteva ori, dar cum-necum, gardul a dispărut în mare parte de fiecare dată, rămânând doar anumite porţiuni din el, ici-colo. De asemenea, a fost adusă zgură pentru pista de alergare, de două ori parcă. Din 1994 terenul este în administrarea L.P.S. (Liceul cu Program Sportiv Baia Mare), acesta având şi secţie de atletism, sportivii antrenându-se (şi) pe acest teren. Deşi nu prea se poate vorbi de performanţă atunci când sportivii se antrenează în asemenea condiţii precare. Şi totuşi ele au existat, chiar dacă nu au fost deosebite. L.P.S. şi D.J.S. (Direcţia Judeţeană de Sport) sunt finanţate din bugetul de stat, recte de la M.E.C.T.S. (Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului). Culmea, niciuna dintre aceste instituţii nu a primit şi nu primeşte fonduri de ani de zile pentru a întreţine terenul de atletism.
An de an, nota bene, aceste instituţii îşi tot pasează problema şi răspunderile, se tot spală şmechereşte pe mânuţe – „io nu pot”, „nu-i al nostru”, „n-avem bani” ş.a.m.d. -, în final terenul rămânând practic tot al nimănui! Exact la fel procedează, de atâţia şi-atâţia ani, inclusiv cei din Primăria şi din Consiliul Local Baia Mare… dar între timp autorităţile au putut şi au ştiut foarte bine să jongleze cu fel şi fel de alte terenuri de pe teritoriul administrativ al municipiului.
Destul de recent, primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, dădea de înţeles că primăria intenţionează să ia în administrare anumite baze sportive, printre care şi terenul de atletism, existând o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, având şi acordul D.S.J. Doar că mai trebuie să existe şi o hotărâre de guvern care să dea undă verde acestui lucru – trecerea bazelor de la ministerul de resort (M.E.C.T.S.) în administrarea municipalităţii. Acum rămâne de aşteptat răspunsul celor din minister, care întârzie, mereu întârzie şi-ntârzie să apară. Primarul a spus că în momentul în care se va finaliza procedura de preluare a bazelor sportive (să vedem în care deceniu se va întâmpla asta!), se va investi imediat în acest teren de sport; şi anume, vor înlocui pista de zgură cu una de tartan, vor împrejmui terenul, cu alte cuvinte vor să o transforme într-o bază sportivă modernă. Ce minunaaat! O precizare: puteţi citi câteva declaraţii drăguţe ale primarului Cătălin Cherecheş despre subiectele ştrand şi terenul de atletism, în articolul „Ştrandul municipal şi terenul de atletism necesită investiţii urgente” publicat pe acest site în 12 august a.c. (articolul nu-mi aparţine). Mă bucur că încă cineva s-a gândit exact la acest subiect în 12 august, adică imediat după ce eu începusem să scriu pe tema asta în 1 august. E bine! Cât despre respectivele declaraţii ale noului primar, foarte frumoase, chiar „încântătoare” şi pline de bune intenţii declarativ-politicianiste… ca să nu spun pline de cinism! Spun aşa fiindcă, pe de-o parte, dacă în cazul ştrandului municipal lucrurile sunt încheiate pentru sezonul 2012, în cazul terenului de atletism situaţia e cu totul alta: pe acest teren vin băimărenii la mişcare indiferent de vreme, de anotimp, de condiţiile existente. Şi, pe de altă parte, mai spun asta fiindcă eu, ca profesor de sport, care merg foarte des pe teren, m-am simţit dator să fac acolo un pic de curăţenie din când în când (adunând mizeriile şi pietrele, mai smulgând câteva buruieni); dar nu ştiu, nu am văzut şi nici nu am auzit ca vreodată – cel puţin nu din 2011 de când s-a schimbat conducerea primăriei (nu că fostul primar Anghel ar fi făcut mai mult, da’ de unde!) – să fie trimişi de către edilii municipiului nişte oameni care măcar să cureţe cât de cât zona! Nu, că şi aşa ceva o fi tare greu şi scump, bine că declaraţii lustruite elegant se tot pot da unor jurnalişti de-ai casei…
În acest moment, terenul arată realmente sub orice critică. Arată mai degrabă a pajişte, iarba este netunsă, buruieni cât cuprinde, mărăcini de jur-împrejur, în unele porţiuni chiar şi pe pistă, în turnantă (curbura pistei de alergare) abia dacă mai există câteva culoare de alergare, Teoretic ar fi opt culoare, însă practic nu este niciunul, pentru că nu există marcaj. Terenul de antrenament din interiorul pistei de alergare, care este folosit pentru probe precum aruncarea suliţei, a discului, a greutăţii, este plin cu denivelări, buruieni şi pietre. Există şi două instalaţii (bare fixe) pentru tracţiuni, flotări, care însă au fost puse, atenţie, de nişte persoane particulare care într-adevăr îndrăgesc sportul, nicidecum de vreo instituţie. Au existat în trecut vestiare, care însă în anul 1996, se pare că prin nişte şmecherii clasice, au fost înstrăinate unor persoane private! Acum atleţii care se antrenează acolo se schimbă într-o debara mizeră, doar atât a mai rămas pentru sport. De gunoaie să nu mai vorbim, având acces oricine pe teren, acestea sunt împrăştiate peste tot. E adevărat că nu există coşuri de gunoi, dar asta nu e o scuză. Nu există grup sanitar, de aici consecinţele de rigoare. Când nu plouă se face mult praf din cauza zgurii, iar când plouă, terenul este înfundat, într-o parte e lac de acumulare, în cealaltă fiind noroi şi plin de bălţi. Chiar şi în aceste condiţii primitive de-a dreptul, oameni de toate vârstele se încumetă zilnic să vină la mişcare, dimineaţa, dar în special seara, când într-adevăr e multă lume, raportându-ne la condiţiile existente. Probabil că numărul băimărenilor dornici de mişcare este mult mai mare, dar mulţi renunţă când dau de astfel de condiţii. Alt motiv bun este faptul că terenul are o locaţie excelentă, aproape de centrul oraşului. Aşadar, deocamdată, băimărenii aşteaptă în continuare „reînvierea” terenului de atletism! Iar până atunci, în afară de declaraţiile edililor de care lumea s-a cam săturat (şi răbdarea are o limită), poate apar nişte coşuri de gunoi, poate câteva bănci pe marginea terenului, poate puţină curăţenie din când în când. Şi puţin bun-simţ! Măcar atât!
Raul-Florin CZOMPA
1. nu-i așa că pozele sunt făcute cu telefonul, pentru o calitate cât mai bună și de-aia sunt și cât mai multe incluse în articol?
2. nu-i așa că s-a cerut acceptul părinților copilului din poza asta http://test.transilvania-tv.ro/wp-content/uploads/2012/08/TERENUL-DE-ATLETISM-DIN-BAIA-MARE-5-poza-Raul-CZOMPA.jpg pentru ca imaginea lui să apară pe un site?
Pentru „mara”, răspunsul meu la comentariul din 24 august 2012. Unu la mână: de fapt, cui să răspund? Constat, înainte de toate, că daţi dovadă de foarte mult „curaj” şi semnaţi cu prenumele sau poate că Mara este doar un pseudonim?! Sau „Biciclist urban” J… bravos! Totuşi, nota bene, n-ar fi nicio problemă cum semnează cineva, oricine ar fi, subliniez şi accentuez asta, atâta timp cât comentariul în cauză este la subiect (!), indiferent dacă pro sau contra, dar civilizat şi cu argumente concrete şi serioase! Fiindcă, doi la mână, „observaţiile” dvs sunt cel puţin irelevante şi de prost-gust (ca să nu spun chiar prosteşti!), neavând absolut nicio legătură cu subiectul articolului meu. Totuşi, din respect… însă din respect pentru această meserie şi implicit pentru ceilalţi cititori, voi răspunde şi unui OARECARE răutăcios căutător de noduri în papură! 1. Pozele sunt făcute cu un aparat foto, e adevărat că de mai slabă calitate, dar nicidecum cu telefonul! În cazul de faţă cred că (ne/vă) interesează, eventual, dacă pozele sunt relevante pentru articol. Nu ne axăm aici pe claritatea pozei, rezoluţie, megapixeli… Nu am făcut pozele pentru o expoziţie foto! Am făcut mai multe poze nu pentru claritate, ci pentru a „prinde” terenul de atletism din toate unghiurile. Dacă vreţi poze de înaltă calitate, vă recomand să vizitaţi un site specializat în fotografie. Acesta este un site de presă, unde esenţial este în primul rând subiectul, adică demersul jurnalistic – să fie corect, de interes public general şi tratat cu bună-credinţă! 2. Referitor la copilul din poză, ca să dormiţi dvs liniştit, părinţii acestuia erau taman lângă mine în momentul respectiv, ba mai mult, am şi povestit cu ei! E limpede acum? Dar pentru dvs probabil e mult prea mult, din comentariul postat de dvs putându-se observa cu ochiul liber reaua-intenţie, limitele intelectuale şi, în consecinţă, lipsa de caracter! Aş fi putut spune că se vede până şi prostia crasă pe care aţi ţinut s-o afişaţi, dar nu spun asta, deşi, din moment ce indirect îi susţineţi chiar pe cei care nu fac absolut nimic pentru rezolvarea problemei terenului de atletism, ba mă mai şi „atacaţi” într-un mod infantil (de parcă eu aş fi vinovatul pentru starea terenului), totuşi aş fi putut spune şi că, prin ceea ce-aţi scris, vă aflaţi exact pe terenul de atletism al prostiei crase! Aşadar, vă recomand, domnule/doamnă „Mara” (apropo, să ştiţi că numele şi prenumele se scriu cu majusculă, întotdeauna!), să citiţi cu atenţie regulamentul acestui site în ceea ce priveşte conţinutul comentariilor la articole! Eu v-am răspuns totuşi, acum poate veţi avea şi dvs bunăvoinţa de a vă dezvălui identitatea sau poate preferaţi să rămâneţi un veşnic „curajos” critic ANONIM! Probabil veţi alege varianta a doua fiindcă oamenii fără caracter, slugile în general, preferă să atace prosteşte doar sub anonimat, de asta vor rămâne întotdeauna la stadiul de „UN OARECARE”! P.S.: Repet şi subliniez, nu am nimic cu cei care comentează folosind un pseudonim, chiar dacă acei anonimi au alte păreri decât cele exprimate de mine; dar cel puţin să fie comentarii/păreri STRICT LA SUBIECT, pertinente, de bun-simţ şi formulate în mod civilizat şi-atunci totul e în bună regulă, se poate discuta/polemiza elegant pe orice subiect… P.S.: Şi dacă tot o faceţi pe marele „cunoscător” într-ale presei – mă refer la aspectul privind publicarea pozelor cu copii -, constat că habar n-aveţi câte sute de poze cu copii sunt zilnic publicate în toată media; şi mai constat că nu sunteţi în stare nici măcar să faceţi diferenţa între o poză firească, de normalitate (copii sănătoşi şi veseli care fac sport şi se joacă pe un teren chiar de sport), deci poze precum am publicat eu, şi respectiv condiţiile în care se pot publica doar pozele cu copii aflaţi într-o stare ori situaţie aparte, specială, anormală, deosebită sau şocantă, poze care ar putea avea un impact emoţional negativ şi repercusiuni neplăcute. Deci, din care categorie fac parte pozele publicate de mine, stimabilă căutătoare de noduri în papură? Apropo, poate veniţi într-o zi să mă ajutaţi să mai facem puţină curăţenie pe terenul de atletism, pe bune! J
Ma mira comentariile de mai sus. Articolul este la subiect,ma bucur ca in sfirsit aceasta zona centrala a orasului va fi pusa in valoare. Mara ,nu te supara dar era vorba de altceva nu de criticat pozele cuiva care uite ca a facut poate un gest bun pentru orasul nostru,o informatie pentru cei care nu circula prin zona.Si ce daca pozele sunt facute cu telefonul ?Nu-l cunosc pe dl Czompa ,dar ma bucur ca a facut ceva ,fata de cei care stiu doar sa critice .Doamne-ajuta! sa fie zona aranjata cit mai repede. Ar putea fi una din zonele de referinta a orasului .
Domnule băimărean, indiferent cine sunteţi, e clar că dumneavoastră ţineţi cu adevărat la oraşul nostru şi cu siguranţă că vă place şi sportul! 🙂 Mă bucură mult faptul că dumneavoastră, ca atâţia alţi cititori de bună-credinţă care mi-au citit articolul, aţi înţeles exact şi corect rândurile mele, intenţia mea. Vă mulţumesc pentru comentariul la subiect (nu precum cel al „Marei”), să sperăm că până la urmă aşa va fi cu terenul cum ne dorim marea majoritate a băimărenilor!