Premieră în Maramureş: Case ecologice construite pe ”bani de ţigări” (VIDEO)

Nu este vorba despre un tun imobiliar sau de vreun chilipir, ci despre un proiect norvegian  adus în Maramureş şi aflat acum, la îndemâna oricui, . O organizaţie a rromilor din Oslo a făcut prima casă din paie presate în judeţ. O astfel de construcţie, pe lângă faptul că are preţul sub un sfert, faţă de una convenţională, poate fi ridicată foarte repede.  Materialele sunt la îndemâna oricui, iar pe deasupra, casa este şi ecologică. 


 

Prima casă ecologică 100% este aproape finalizată în comunitatea rromă din Şomcuta Mare. Organizaţia ROMANIPE din Norvegia a sponsorizat construcţia unei case model, ai cărei pereţi sunt din baloţi de paie de grâu. Construcţia poate fi ridicată de orice doritor, pentru că materialele sunt foarte uşor de găsit. Pentru o suprafaţă de 100 mp sunt necesari doar 300 de baloţi de paie, lemne pentru acoperiş, ţepuşe din lemn de salcâm şi o tonă de noroi.

Pereţii măsoară 50 cm în grosime, sunt ancoraţi cu ţepuşe, sfoară şi sârmă,  iar tencuiala este una tradiţională, cu lut şi balegă. Zidurile casei pot fi ridicate în două zile, iar întreaga construcţie poate fi dată la cheie în trei săptămâni.

Norvegienii au venit special pe banii lor în România, pentru a învăţa rromii de pe Calea Mireşului din Şomcuta Mare să-şi construiască fiecare, cu propriile mâini, o casă modernă cu bani puţini. Rromii din zonă  spun că au deprins deja tehnica după care se poate construi o astfel de casă, iar în cel mai scurt timp vor începe construcţia altor case, pe cont propriu.

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole