În perioada 25 iunie – 1 iulie, medicii, asistenţii şi paramedicii S.M.U.RD. Maramureş au executat un număr de 135 de intervenţii, de toate tipurile, pe întreg teritoriul judeţului. Din totalul acestora, cele mai multe – 56 au fost la traumatisme, 43 la diverse afecţiuni medicale, afecţiuni neurologice – 11, accidente rutiere – 9, intoxicaţii – 8, iar câte 4 au fost la asistenţa persoanelor şi transport interclinic medicalizat.
„Cele mai multe acţiuni au fost cele ale personalului S.M.U.R.D. Baia Mare- 64, urmate de cele ale paramedicilor staţiei S.M.U.R.D. Sighetu Marmaţiei – 24. În aceeaşi perioadă, paramedicii din Fărcaşa au efectuat 20 intervenţii, colegii lor din Vişeu de Sus- 12 intervenţii, paramedicii din Târgu Lăpuş – 10 intervenţii, iar cei din Bogdan Vodă – 5.
Pe parcursul săptămânii trecute, pompierii maramureşeni au executat 15 intervenţii, din care 2 la incendii, 3 – incendii de vegetaţie uscată, 5- alte intervenţii, 1- asistenţă persoane şi câte 2 la protecţia mediului şi alte situaţii de urgenţă.
Cele mai multe intervenţii- 10, le-a executat Detaşamentul de Pompieri Baia Mare, urmat de Detaşamentul de Pompieri Sighetu Marmaţiei – 2 şi cate o intervenţie a excecutat Secţia de Pompieri Vişeu de Sus, Garda de Intervenţie Borşa şi Garda de Intervenţie Bogdan Vodă . De la începutul anului, numărul intervenţiilor a ajuns la 677 cu o medie pe zi de 3.69, iar cel al acţiunilor S.M.U.R.D. la 2948 cu o medie pe zi de 16.1.
Şi specialiştii Inspecţiei de Prevenire din cadrul I.S.U. Maramureş au avut activitate susţinută în ultima săptămână. Ei au efectuat 22 controale dintre care 21 tematice şi 1 la localităţi. Personalul inspecţiei a constatat 41 deficienţe, din care 15 au fost soluţionate şi 2 au fost sancţionate cu avertisment.
În aceeaşi perioadă, inspectorii de specialitate au analizat 4 cereri de avize de securitate la incendiu şi 4 cereri de autorizaţie de securitate la incendiu. Au fost emise 2 autorizaţii de securitate la incendiu, iar 4 cereri de eliberare a avizului de securitate la incendiu au fost respinse.
De asemenea, a fost emis un aviz privind aprobarea rutei de transport deşeuri periculoase şi s-au întocmit 7 notificări pentru transportul deşeurilor periculoase.
În perioada 29 iunie – 2 iulie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de mitropoliţi şi episcopi a efectuat o vizită în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
În ziua de 30 iunie la Mănăstirea Bârsana s-a organizat şi desfăşurat manifestările de sărbătorire a Hramului Mănăstirii şi slujba de sfinţire a bisericii, activităţi la care au participat a cca.35.000 persoane.
Pentru buna desfăşurare a activităţilor, inspectoratul nostru, a asigurat măsurile de prevenire şi eventual intervenţie în situaţii de urgenţă cu o autospecială cu apă şi spumă dotată cu echipamente de descarcerare, marca MAN (de la Detaşamentul de pompieri Baia Mare şi două ambulanţe de prim ajutor, (una cu echipaj de la Detaşamentul de pompieri Baia Mare şi una cu echipaj de la Detaşamentul de pompieri Sighetu Marmaţiei) din rezerva inspectoratului”, au anunţat printr-un comunicat de presă oficialii ISU MM.
Aceştia au mai arătat că în sprijinul echipajelor inspectoratului au participat la misiune Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Bârsana cu o autospecială cu apă şi spumă, marca APCT R 8.135, Serviciul de Ajutor Maltez din România, Sucursala Baia Mare, cu două ambulanţe de prim ajutor, 11 voluntari din care doi asistenţi medicali şi un cort, Crucea Roşie din România, filiala Maramureş cu 8 voluntari şi un cort.
Pe timpul manifestărilor, datorită temperaturii ridicate, depăşirii indicelui de confort termic şi aglomeraţiei existente personalul nostru cu sprijinul voluntarilor au intervenit pentru acordarea primului ajutor şi monitorizarea în 58 de cazuri (cefalee, hipertensiune, ameţeli, muşcături de insecte, etc.). Dintre aceştia, patru au fost transportaţi la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei.
R.B.