Maramureș: Tot mai multe persoane, victime ale infracțiunii de înșelăciune

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureş face o serie de recomandări populaţiei pentru a nu cădea în plasa întinsă de diferite persoane care se ocupă cu înșelarea unuia sau altuia. La IPJ Maramureș în ultima vreme au apărut tot mai multe sesizări de la diferite persoane care reclamau faptul că au fost victimele infracțiunii de înșelăciune.

1. Înşelăciunea prin declinarea de calităţi oficiale

„Vineri 11 ianuarie, o băimăreancă a fost înşelată printr-o astfel de metodă. Ea a declarat că la locuinţa ei s-a prezentat o persoană care s-a recomandat a fi angajat al societăţii de distribuire a gazului metan şi i-a cerut să plătească suma de 49 de lei, reprezentând contravaloarea verificării contorului de gaz. Pentru a părea credibil bărbatul i-a dat femeii o chitanţă care însă nu avea nici serie nici dată. Când şi-a dat seama că a fost victima infracţiunii de înşelăciune a anunţat poliţia”, au anunţat oficialii IPJ Maramureş.
Recomandări: Aveţi în vedere faptul că societăţile de distribuire a gazului metan, a apei sau a energiei electrice, societăţile de salubrizare anunţă cetăţenii înainte de a efectua verificări la domiciliu şi nu solicită plata pe loc a serviciilor prestate. Acestea sunt incluse în facturile emise şi pot fi achitate doar la caseriile societăţilor respective sau la unităţi bancare. Puteţi să vă procuraţi o listă cu telefoane utile pe care să o folosiţi atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă diverse persoane care pretind că reprezintă societăţi de furnizare servicii.

2. Înşelăciuni prin internet

La sfârşitul anului trecut pe internet a apărut un virus care circulă şi astăzi şi care apare ca un mesaj din partea Poliţiei Române şi care blochează calculatoarele. Utilizatorii de calculatoare sunt anunţaţi că trebuie să plătească o anumită sumă de bani deoarece au încălcat legislaţia privind drepturile de autor. De frica pedepselor pentru pirateria online, mulţi oameni au căzut în capcană.

Recomandări: închideţi calculatorul şi anunţaţi compania de furnizare a serviciilor de internet, care vă va informa cum puteţi să dezactivaţi virusul. În nici un caz nu achitaţi suma de bani solicitată.

Dacă nu daţi dovadă de precauţie, puteţi fi victima un alt tip de înşelăciune realizat prin intermediul internetului, atunci când achiziţionaţi produse de pe diverse site-uri. A fost şi cazul a doi bărbaţi, unul din Baia Mare şi altul din Remeţi care, zilele trecute au reclamat că au fost înşelaţi în urma încercării de a achiziţiona două telefoane mobile prin intermediul internetului. Ei au achitat contravaloarea telefoanelor şi au primit maculatură.
Recomandări: Atunci când achiziţionaţi diverse bunuri prin internet, încercaţi să apelaţi la firme de curierat care permit verificarea conţinutului coletelor înainte de achitarea contravalorii acestora.

3. Înşelăciune prin schimb valutar neautorizat

S-a mediatizat recent cazul unui bărbat din Ardusat care a fost înşelat cu o sumă importantă de bani când a efectuat un schimb valutar pe stradă. În momentul efectuării tranzacţiei, victimei i-a fost distrasă atenţia pentru o secundă, timp suficient pentru ca escrocul să înlocuiască bancnotele şi să înşele victima cu suma de peste 4000 de lei.
Recomandări: Nu efectuaţi operaţiuni de schimb valutar la persoane neautorizate. Pentru aceasta există bănci şi case de schimb valutar. Chiar dacă vi se pare că faceţi o tranzacţie mai avantajoasă riscaţi să fiţi înşelaţi sau să primiţi bani falşi. Număraţi întotdeauna banii înainte de a încheia tranzacţia, chiar şi de mai multe ori dacă este cazul.

4. Înşelăciunea cu „împrumutul”

Au fost sesizate cazuri în care diverse persoane au fost acostate pe stradă de escroci care folosind diferite pretexte (că ar fi bolnavi şi au nevoie de medicamente, că au o rudă în spital care are nevoie urgentă de intervenţie

chirurgicală, că au nevoie de benzină şi li s-a furat portofelul, că sunt băncile închise şi nu au de unde să procure bani) le-au solicitat împrumuturi substanţiale. Oameni de bună credinţă au fost înşelaţi astfel de persoane necunoscute care ofereau drept garanţii bijuterii de culoare galbenă (susţinând că sunt din aur), sau profitau de faptul că mai ales bătrânii, nu prea cunosc banii străini şi le ofereau forinţi afirmând că sunt euro.
Recomandări: Nu daţi crezare unor astfel de istorisiri, întrucât astăzi există multe alte modalităţi prin care persoanele respective pot să-şi rezolve problemele. Dacă vă oferă bijuterii, întrebaţi-vă de ce nu se duc să le amaneteze dacă au nevoie urgentă de bani? Nu vă oferiţi economiile de viaţă unor persoane străine, chiar dacă acestea invocă necazuri şi nenorociri. Puteţi ajuta astfel de persoane dar doar după ce aţi verificat că lucrurile stau aşa precum vă sunt prezentate.

5. Înşelăciunea cu agenţiile de fotomodele

Ţintele escrocilor sunt, în acest caz femeile şi copiii, care sunt acostaţi pe stradă şi sunt complimentaţi pentru aspectul exterior şi li se oferă posibilitatea iniţierii într-o carieră de fotomodel. Persoanele sunt invitate la o şedinţă foto într-un studio situat aproape de locul abordării şi li se solicită bani pentru a fi introduşi într-o bază de date. Ei garantează că astfel, respectiva persoană va deveni în câteva zile fotomodel. Entuziasmaţi de şansa oferită, multe persoane acceptă să achite sumele de bani cerute iar ulterior realizează că au fost păcălite.
Recomandări: Acest mod de abordare ar trebui să vă atragă suspiciuni cu privire la intenţiile celui care vă acostează, întrucât agenţiile serioase organizează castinguri pentru a-şi recruta modelele. De obicei contractele pe care vă pun să le semnaţi sunt întocmite în aşa fel încât nu se poate proba înşelăciunea, iar dumneavoastră nu vă veţi mai recupera banii.

Aveţi în vedere faptul că escrocii sunt persoane inteligente, caracterizate prin simţul observaţiei al oportunităţii, aptitudini care le permit să-şi adapteze modul de operare în funcţie de situaţie şi de victimă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole