Let’s Do It Romania!: Aproximativ 30.000 de voluntari in Maramures

Gunoaie din Maramures adunate de voluntari in 24 septembrie

Primele rezultate primite la nivel national situeaza judetul Maramures pe primul loc intr-un top al judetelor din punct de vedere al numarului de participanti care au luat parte la actiunea de curatenie din data de 24 septembrie. In acest clasament provizoriu judetul Maramurees figureaza cu o participare de 28.000 de voluntari.

„Pentru cea de-a doua oara consecutiv, romanii au demonstrat ca le pasa de natura si de tara in care locuiesc si au iesit sa curete intreaga Romanie de deseuri intr-o singura zi. Peste 250 000 de romani au participat la Ziua de Curatenie Nationala, depasind succesul inregistrat anul trecut, cand peste 200 000 de oameni au spus “Let`s Do It, Romania!”, pe 25 septembrie.

Inca de la ora 8 dimineata, sute de voluntari au venit la punctele de inregistrare, in fata primariilor si a institutiilor de invatamant, gata sa ia cu asalt mormanele de deseuri din arealele naturale. In jurul orei 7.50, in fata Casei de cultura a Sindicatelor erau deja peste 400 de voluntari, desi pornirea era planificata intre orele 9.00-10.00.

Curatenia s-a incheiat in jurul orei 14:00, partenerii pe gestiunea deseurilor incepand activitatea de colectarea sacilor de pe raza municipiului Baia Mare inca din primele ore de activitate ale voluntarilor. Datorita numarului mare de voluntari in Municipiul Baia Mare, a fost suplimentat numaruld e autobuse, iar celor trei zone planificate: Valea Borcutului, Valea Chiuzbaii si Baraj sau- alaturat Zona Mogosa si Zona Izvoare”, au explicat coordonatorii judeteni ai Let’s Do It Romania! in Maramures.

Locul 2 in respectivul top revine judetului Brasov (16 500 voluntari) si Prahova (13 000 voluntari) in topul cu cei mai multi oameni implicati in curatenia de pe 24 septembrie. Foarte aproape de podium sunt si Arges (12 000 voluntari) si Botosani (10 200 voluntari). In topul regiunilor, pe primul loc se afla regiunea Nord-Est, cu 65 000 de voluntari mobilizati pentru Ziua de Curatenie Nationala. Rezultatele finale in ceea ce priveste numarul de voluntari prezenti pe 24 septembrie vor fi disponibile in zilele care urmeaza.

In ceea ce priveste deseurile colectate, un prim numar de saci adunati este 390 000, o prima estimare realizata de echipele judetene. Colectarea sacilor de pe marginea drumului va dura cateva zile si numai in urma acesteia vor putea fi facute publice cifrele finale legate de cantitatea de deseuri colectata. In judetul Maramures au fost colectati aproximativ 35 000 de saci, cel mai tanar voluntar avand 2 ani si 8 luni iar cel mai invarsta 76 de ani.

“24 septembrie a fost o zi de neuitat pentru fiecare membru al echipei de organizare judeteana. Pana acum avem confirmari de la 25 320 de persoane din judet, dar estimam ca pana la final raportul sa se aproapie de 28 000). Inca se scaneaza documente, se dau telefoane, iar aseara ne-am adunat cu totii la Info Centru (inca info centru) pentru a rade si a plange impreuna. Este nemaipomenit sa vezi atat de multi oameni care se aduna pentru un scop comun, si multi dintre ei chiar au fost dezamagiti pentru ca nu au prea gasit deseuri, dar au inteles ca esenta proiectului este implicarea sociala si nu curatenia.

E drept ca mergand sa suplimentam materialele in teritoriu erau echipe care se mandreau cu mormane alcatuite din 340 de saci plini de deseuri, insa au fost si zone surprinzator de curate. A fost o perioada dificila pentru fiecare dintre noi si imi cer scuze in mod public pentru toate greselile care au aparut, insa va asiguram ca intentiile noastre au fost intotdeauna bune. Am investit multe sentimente in echipa si actiune, iar rezultatele se vad. Ii felicit din inima pe toti maramuresenii participanti, pe toti profesorii, directorii, angajati ai companiile private, ai institutiilor publice si pe toti ceilalti care ni s-au alaturat ieri doar pentru ca respecta natura.” a declarat Denisa Pintea.

In Anul Voluntariatului, cel mai mare proiect de voluntariat din Romania, „Let’s Do It, Romania!” a aratat inca o data cat de important este voluntariatul si puterea pe care o are in schimbarea pozitiva a comunitatilor cu peste peste 250 000 de voluntari mobilizati care au crezut ca se poate. Ne-am propus inca de la inceput sa aratam ca lucrurile pozitive sunt posibile si in tara noastra si ca si romanii se pot uni pentru o cauza comuna atunci cand isi doresc.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole